Ако у БиХ "падну" тужбе против НАТО-а, иће се до Стразбура

Срна
Ако у БиХ "падну" тужбе против НАТО-а, иће се до Стразбура

Адвокат Срђан Алексић из Србије, који припрема тужбе против НАТО-а због незаконитог бомбардовања Републике Српске и Србије муницијом са осиромашеним уранијумом, рекао је да ће се обратити Европском суду за људска права ако судови БиХ буду имали негативне одлуке у вези са овом тужбом.

"У случају негативних судских одлука, ако судови БиХ буду сматрали да грађани Републике Српске немају право на заштиту сопствених живота, онда ћемо се жалити Европском суду за људска права у Стразбуру", рекао је Алексић за "Руску газету".

Он је подсјетио да је приликом бомбардовања Републике Српске НАТО користио муницију са осиромашеним уранијумом која има дугорочни ефекат, а вријеме полураспада овог елемента је око четири милијарде година.

"То значи да је осиромашени уранијум заувијек остао у Републици Српској. У вези с тим намјеравамо да прикупимо материјалне доказе о цивилима обољелим од рака", навео је Алексић.

Он је додао да је ријеч о медицинској документацији лица која живе или су живјела на територији која је била изложена НАТО нападима забрањеном муницијом.

"На основу биопсије и узорака крви извршићемо истраживања на Институту за нанотехнологију у Торину у Италији и доказати присуство осиромашеног уранијума и тешких метала у материјалима који су изузетно опасни по здравље становништва Републике Српске", рекао је Алексић.

Одговарајући на питање на чему ће се заснивати тужбе, Алексић је рекао да, када добије доказе од италијанског института о односу посљедица употребе осиромашеног уранијума и болести међу цивилним становништвом и војницима, очекује да ће и његове тужбе бити задовољене, слично пресудама у Италији.

Он је додао да је принцип његовог рада сличан приступу италијанског адвоката Анђела Тартаље, који је остварио обештећење за више од 200 италијанских војника који су учествовали у НАТО операцији 1999. године и потом обољели од рака.

"Придржаваћемо се овог модела у Републици Српској. Ако је правда достижна за италијанске војнике, онда она мора постојати и за грађане Републике Српске и Србије", истакао је Алексић.

Када је ријеч о припреми тужбе против њемачког грађанина Кристијана Шмита, који се неосновано, без одлука Савјета безбједности УН, представља као високи представник у БиХ, Алексић је навео да ће италијански адвокат Анђело Тартаља покушати да пред надлежним судовима Европе докаже да Шмит себе незаконито назива високим представником.

"Покушаће да докаже да Шмит својим незаконитим дјеловањем и нелегитимним одлукама намеће законе и нормативно-правне акте с циљем слабљења институција Република Српска", рекао је Алексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана