Ако Сарајево неће заједно, Бањалука може и сама

Ведрана Кулага Симић
Ако Сарајево неће заједно, Бањалука може и сама

БАЊАЛУКА - Република Српска јача позицију на дипломатском пољу, а доказ за то је и посјета мађарског премијера Виктора Орбана током које је потврђено да постоји спремност за равноправно партнерство, као и да Бањалука, на спољном плану, има ослонац у Будимпешти, што је, према оцјенама стручњака, веома важно у доба великих потреса на глобалном нивоу.

Орбан је приликом званичне посјете БиХ у четвртак и петак боравио у Бањалуци, гдје је разговарао са руководством Српске, а претходно је имао састанке и са званичницима на заједничком нивоу власти у Сарајеву.

С њим у делегацији био је шеф тамошње дипломатије Петер Сијарто, који је са премијером Српске Радованом Вишковићем потписао заједничку изјаву о сарадњи у којој двије стране потврђују намјеру да ојачају узајамно корисну сарадњу институција и привредних субјеката.

Осим што је најављено снажно интензивирање економске сарадње, Орбан је у разговору са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком рекао да Мађарска, иако чланица ЕУ, има суверену спољну политику, без санкција, и да из овог дијела ЕУ треба да се повуку "међународни играчи".

Магистар међународних односа и економске дипломатије Лучиано Калужа за "Глас" сматра да је посјета више него добро дошла, нагласивши да Српска треба да заступа своје интересе у Сарајеву те позитивну промоцију ради у Бањалуци.

- Ово са Орбаном је доказ да Српска показује јаку дипломатску активност посљедњих година. Посматрајући економске параметре, за Српску ово значи пуно, јер има пријатеље за сарадњу, а показује се као добро мјесто за улагање - рекао је Калужа.

Са геополитичке тачке гледиште, ово је прилика за стратешко афирмисање интереса Српске.

- Јача позиција Републике Српске унутар БиХ с једне стране, али и са друге се показује, на регионалном приступу, да је Српска једнак партнер земљама у Европи у сарадњи. Све ово само може да допринесе јачању политичке и сваке друге улоге према Европи и свијету, а видљив је све интензивнији дијалог на релацији Бањалука - остале земље - закључио је Калужа.

Професор међународне политике Срђан Перишић наглашава да је Мађарска битан ослонац у спољној политици Српске која је подвргнута притисцима са Запада, али и додаје да Српска има одговор на то и кроз унутрашњу и спољну политику.

- Један од одговора у спољној политици је развијање односа са Мађарском, Кином, Русијом, Турском... Српска не може да утиче на спољну политику БиХ, јер то Запад не дозвољава преко бошњачких кадрова, али даје одговор на то градећи своју - рекао је Перишић, додавши да ни Будимпешта ни Бањалука не крију да Мађарска подржава Српску.

За то су, истиче, два кључна разлога.

- Српска може да оствари добре односе са било којом земљом у свету која има добре односе са Русијом, а Мађарска је за разлику од других земаља Запада, сачувала те односе. То је први разлог, а други су политике које воде Додик и Орбан. То је антиглобалистичка и суверенистичка политика. И један и други се залажу и за националне вредности, неговање националног идентитета - истакао је Перишић за "Глас".

Извјештаји

Лучиано Калужа је истакао и да не треба изгубити из вида да су о тој посјети извијестили бројни медији у региону и шире.

- И то је само показатељ више да је на економском плану Република Српска добра за улагање. Још више оваквих посјета показало би да је добар партнер за представнике из Европе и свијета - истакао је Калужа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана