Ако нема договора и Дејтона, нема ни БиХ

Д. Момић, В. Кулага
Ако нема договора и Дејтона, нема ни БиХ

Бањалука - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик отворено је најавио да постоји реална могућност да напусти функцију у Сарајеву ако не пронађе заједнички језик са Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем.

Додик, који је тренутно предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да остаје иза своје изјаве да ће, ако са партнерима не успије вратити БиХ на прави пут за годину, напустити ту институцију и вратити се у Бањалуку. Он је, говорећи о тој могућности, јуче нагласио да нема времена да дангуби, да се стално враћа на нека раније усаглашена питања, додавши да није отишао у Сарајево да се слика, заради плату и сједи на бескрајним састанцима без резултата.

- То ме не занима. Дејтонска БиХ је мој циљ, а не сурогат који не може да функционише - рекао је Додик и додао да није непознато да преиспитује боравак у Предсједништву чак и прије него што је изабран.

Он је истакао да је присутна стална атмосфера блокаде и приказао то кроз посљедње несугласицама у вези са споразумом о смањењу цијене роминга између БиХ и држава у региону, а касније и са земљама Европске уније за 80 одсто, који би требало да ступи на снагу од 1. јула. Нагласио је и да не жели да поново разматра договоре о стварима које су већ договорили, као што је траса аутопута Сарајево - Београд.

- Ако смо договорили трасу, то је та траса. Ако смо договорили да треба извршити гасификацију цијеле БиХ, нема заустављања и неко из Сарајева не може рећи да крак гасовода из Србије не може проћи према Српској. Има да прође - закључио је Додик.

Комуниколог Борислав Вукојевић сматра да је сасвим реална могућност да Додик оствари свој наум.

- О таквом потенцијалном сценарију сам говорио и прије избора, јер је једноставно нелогично да Додик са својом политиком заговарања посебне Републике Српске буде члан Предсједништва БиХ. Дакле, мислим да је то више него реалан и очекиван исход баналности изборног система БиХ - каже Вукојевић.

Према његовим ријечима, математика је била јасна уочи избора, јер је само Милорад Додик могао побиједити Младена Иванића у тој трци, па се није смјело ризиковати. Слично мишљење има и политички аналитичар из Београда Цвијетин Миливојевић, који каже да је такав Додиков потез очекиван.

- То је апсолутно на фону његове политике. Он је небројено пута рекао да не гаји никакве политичке емоције према БиХ и да иде на функцију у Сарајево да пружи шансу дејтонској БиХ, а ако за то нема саговорника да ће од БиХ потпуно дићи руке - каже Миливојевић.

Он додаје да је могуће и да је Додикова изјава тактичке природе, јер жели да пошаље поруку Жељку Комшићу и Шефику Џаферовићу да и он може постављати услове.

Закон

У случају да једном од чланова Предсједништва БиХ престане функција прије истека мандата (умре, поднесе оставку или на други начин буде разријешен дужности), Закон о попуњавању упражњеног мјеста члана Предсједништва БиХ предвиђа да чланови Парламента БиХ врше избор члана Предсједништва БиХ да би се попунило упражњено мјесто.

Кандидат може бити само посланик Представничког дома Парламента БиХ који је из истог конститутивног народа и који је изабран са територије истог ентитета као и члан Предсједништва чије је мјесто упражњено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана