Ако БиХ не спроведе реформе, новац иде комшијама

Маријана Миљић Бјеловук
Ако БиХ не спроведе реформе, новац иде комшијама

САРАЈЕВО/БАЊАЛУКА - Од шест милијарди евра које је Европска комисија намијенила за земље западног Балкана, у БиХ ће се слити 1,08 милијарди, али само ако власти реализују зацртане реформе. Ако то не ураде, новац који је намијењен домаћем тржишту биће преусмјерен ка другим државама које буду савладале све оно што је пред њих постављено.

План раста за западни Балкан, који је усвојила Европска комисија, вриједан је шест милијарди евра, од то­г износа двије милијарде су бесповратна средства, а четири милијарде повољни кредити.

Тај новац намијењен је шесторки са западног Балкана, која је позвана да изради реформске агенде за период од 2024. до 2027. године, а њихов садржај на крају одобрава Европска комисија.

Исплате

- Циљ Плана раста је да се шест партнера са западног Балкана приближи Европској унији кроз понуђене својеврсне предности чланства у ЕУ за регион још у претприступним фазама, подстичући економски раст и убрзавајући социоекономске интеграције - рекао је “Гласу” портпарол Делегације Европске уније у БиХ Фердинанд Кениг.

Нагласио је да очекује да БиХ добије укупно 1,08 милијарди евра.

- За шест партнера са западног Балкана предвиђена су појединачна финансијска средства. Примјењива формула за израчунавање износа за сваку од земаља узима у обзир укупан број становника и БДП по глави становника, а за БиХ је то 18 одсто укупног износа, односно 1,08 милијарди евра током четири године - поручио је Кениг.

Наглашава да су услови плаћања дефинисани кроз низ квалитативних и квантитативних корака са јасним износом за сваки корак и одговарајућим временским оквиром за исплате.

- Исплата новца планирана је два пута годишње на основу оцјене реализације реформи договорених Реформском агендом - навео је Кениг.

Такође, наглашава да ће исплате у оквиру Плана раста зависити од остваривања унапријед дефинисаних реформских корака, наглашавајући напредак и одговорност.

- У случају БиХ, Реформска агенда планирана у сарадњи с властима наглашава кључне реформе кроз области зелене и дигиталне транзиције, унапређења пословног окружења, развој људског капитала и владавине права, односно темељних питања - казао је Кениг, али и додао да је предвиђено да средства везана за реформе која не буду реализована буду на крају додијељена другим земљама региона.

Нагласио је и да су домаће власти у БиХ активно укључене у финализацију Реформске агенде уз подршку Европске уније.

- Процес је и даље у току, а циљни датум за финализацију је крај марта 2024. године - поручио је

Кениг.

Успјех у остваривању усаглашених реформи не прате само исплате директне буџетске подршке домаћим властима већ, наглашава Кениг, и повећање расположивог износа новца у оквиру Инвестиционог оквира за западни Балкан за подршку инвестицијама у областима обухваћеним планом.

Неслагања

У надлежним комисијама и одборима за европске интеграције и реформе поручују да је још рано говорити да ли ће домаће власти олако испунити све што пред њи­х буде постављено, јер још нису тачно прецизиране све реформе, већ само области.

- Надамо се да неће бити проблема од стране различитих политичких актера када је ријеч о реформама које треба да спроведу надлежни те да БиХ тиме неће изгубити више од милијарду марака - рекао је “Гласу” замјеник предсједника Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине РС Срђан Мазалица.

Нагласио је да, када је ријеч о областима у којима су предвиђене реформе, не би требало да буде већег неслагања домаћих политичких актера.

- То су све области које само могу допринијети развоју земље. Надамо се да ћемо испунити све што пред нас буде стављено и на крају и добити новац јер би била велика штета да те паре не припадну БиХ - поручио је Мазалица.

С друге стране, члан Заједничке комисије за економске реформе и развој Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ наводи да није упозната са детаљима евентуалне расподјеле новца.

- Ту је много тога остављено на процјену. Што се тиче БиХ, показано је да је све могуће и немогуће и у кратком, али и неком дужем периоду - казала је Новаковић Бурсаћ.

* Зелена и дигитална транзиција

* Унапређења пословног окружења

* Развој људског капитала

* Владавина права

Области у којима је потребно спровести реформе

Савјет министара БиХ крајем јануара донио је одлуку о именовању чланова радног тима у БиХ за израду плана реформи за спровођење Плана раста за западни Балкан. Радни тим до сада је одржао неколико сједница, а између осталог, половином фебруара су одлучили да се од реформи са индикативне листе направи списак оних које су прихватљиве те да оне буду прослијеђене Европској комисији. Исто тако, навели су да ће Брисел обавијестити о реформама за које није постигнута сагласност те да би у вези с тим требало организовати састанке на којима ће представници институција које нису дале сагласност добити додатна појашњења од Европске комисије.

Четири стуба

План раста за западни Балкан представља амбициозну стратегију за јачање и интегрисање привреда западног Балкана уз четири темељна стуба и то регионалних интеграција, интеграција у јединствено тржиште ЕУ, амбициозне реформске агенде и инструмента за реформе и раст.

- План раста је снажно оријентисан на резултате, а рађен је према моделу Пакета опоравка под називом “Нова генерација ЕУ” намијењеног државама чланицама Европске уније - рекао је Фердинанд Кениг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана