Акцизе на чекању: Веће плате и пензије најбољи одговор на инфлацију

Горан Јањић, Вељко Зељковић
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Директна подршка привреди и становништву најефикаснији је и најбољи одговор на увезену инфлацију из еврозоне, насталу због пандемије вируса корона, сукоба у Украјини и западних санкција Русији, прије свега оних везаних за енергенте.

Истакла је ово за "Глас Српске" шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ након што Представнички дом данас није прихватио приједлог посланика Саше Магазиновића (СДП БиХ) и Бранислава Бореновића (ПДП) да се на дневни ред сједнице уврсти иницијатива која се односи на позив Дому народа БиХ на укидање акциза на нафту и нафтне деривате на период од шест мјесеци.

Магазиновић је истакао је да у тој причи не постоје етничке групе.

- Гориво, које нам је у првом плану не би појефтинило само 30-40 фенинга по литри већ много више због високе цијене и ПДВ-а који се обрачунава на акцизу - нагласио је Магазиновић. 

Бореновић је истакао да се цијена литре горива примиче  граници од четири марке, а потврдом њиховог приједлога у Дому народа може се учинити да гориво буде јефтиније и за више од 50 фенинга.

- Делегати СНСД-а упорно одбијају да олакшају грађанима и привреди да преброде овај период дивљања цијена - тврди он.

Новаковић Бурсаћ је оцијенила да је логично да ће се опозиционе странке, с обзиром на то да је предизборно вријеме, залагати за укидање акциза, пореза и царина.

- Најлакше је доћи са популистичкм мјерама, али како то спровести. То се нико од њих не пита. Битно је да добро звучи. Мислим да је најбољи начин да се стане у крај овој инфлацији повећање плата и пензија, што су потврдили многи економисти и стручњаци, те кроз директну помоћ најугроженијим категоријама становништва, као што су и једнократне новчане помоћи. Наравно, потребно је помоћи и нашим предузећима кроз разне врсте субвенција како би се очувала производња и радна мјеста - истакла је Новаковић Бурсаћ, наводећи да власти Српској ускоро планирају још једно повећање пензија у овој години и плата буџетским радницима.

Она је нагласила и да су поједини медији из ФБиХ погрешно пренијели ставове СНСД-а о акцизама, јер нико није рекао да оне у једном тренутку неће бити укинуте. Навела је да се због кризе на глобалном нивоу, која ће, како је оцијенила, потрајати, мјерама мора опрезно приступати, те да стога СНСД није за укидање царина јер се оне у коначници не би одразиле на ниво БиХ, него на ентитетске нивое и ту би, како је поручила, настали проблеми.

Да је повећање плата и пензија најбољи одговор на галоприрајућу инфлацију, која је према подацима Агенције за статистику БиХ достигла  историјски рекорд од 14,4 одсто, сматра и предсједник Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, који је недавно у интервјуу за наш лист истакао да у оваквим ситуацијама, није заговорник интервенција кроз пореску политику, већ кроз директне интервенције у погођеним секторима.

- Показало се да су многи прибјегли томе да се одрекну дијела прихода покушавајући да снизе цијене, али није дало ефекте ни код њих. Мислим да је најбоље, кад су поједини слојеви друштва посебно погођени растом цијена, а држава има значајан раст прихода, директно интервенисати и помоћи најугроженијима - рекао је раније Тегелтија.
 

Буџет

Посланици Представничког дома БиХ подржали су у првом читању Приједлог закона о буџету институција  и међународних обавеза БиХ за 2022. годину. Оквир усвојеног буџета је 1.073.600.000 КМ док сервисирање спољног дуга БиХ износи 819.189.119 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана