Aкадемска заједница позива ЦИК да одмах објави резултате избора

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Академска заједница универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву позвала је Централну изборну комисију БиХ да одмах и без одлагања саопшти резултате, обустави даљу политизацију процеса и одустане од свакодневних нових наредби за контролу резултата.

Ово је наведено у закључацима округлог стола "Избори у БиХ 2022 - између владавине права и кризе демократије", који је данас одржан у Бањалуци.

Академска заједница универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, као два државотворна јавна органа Републике Српске, изразила је забринутост процесом утврђивања изборних резултата и укупним радом Централне изборне комисије БиХ, нарочито у дијелу који се односи на избор предсједника Републике Српске.

Један од закључака је да академска заједница сматра противправним и погрешним увођење процесне радње контроле изборних резултата прије њиховог прелиминарног објављивања, која по свим правилима треба да исходи, а не да претходи процесу утврђивања резултата, наводи се у саопштењу Универзитета у Бањалуци.

Тиме се, како додају, један типични правни процес каквим се утврђивање изборних резултата има сматрати политизовао и претворио у покушај промјене већ исказане изборне воље грађана.

"Институција предсједника Републике Српске је до сада била примјер стабилности, интегритета и легалитета како у Републици Српској тако и у БиХ, те таква треба и да остане, због чега осуђујемо покушај дестабилизације ове институције од стране ЦИК-а", наводи се у закључцима.

Академска заједница у закључцима позива ЦИК БиХ да одмах и без одлагања саопшти резултате избора за предсједника Републике Српске и да обустави даљу политизацију процеса утврђивања изборних резултата за овај ниво власти.

ЦИК је позвао да одустане од свакодневних нових наредби за контролу резултата, што се до сада показало неоправданим и беспотребним, имајући у виду да нема значајнијих одступања од демократски изражене воље грађана с једне стране и утврђених резултата поновног бројања с друге стране.

"Академска заједница Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву стоји на располагању свим својим интелектуалним, научним, стручним, професионалним, правним и моралним капацитетима институцијама Српске у настојању да се сачува изборна воља грађана Српске, утврде коначни резултати протеклих избора и успоставе легитимни и легални органи власти те очува унутрашња и међународна стабилност Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана