Ајхорст: ЕУ није иста унија од прије 28 година

Срна
Ајхорст: ЕУ није иста унија од прије 28 година

САРАЈЕВО - Генерални директор за Европу у Служби за спољне послове ЕУ Ангелина Ајхорст изјавила је данас да су на европском путу БиХ остварени јасни резултати.

Ајнфорстова је рекла да се то, између осталог, односи на успостављање контакт тачке за сарадњу са Европолом, помацима у управљању миграцијама, те формирању власти на нивоу ФБиХ и доношења сета енергетских закона у том ентитету.

Ајхорстова је оцијенила да је коалиција на нивоу БиХ радила у конструктивном духу, истичући да ЕУ жели да дух компромиса и конструктивности и даље влада, као и да се рјешења проналазе кроз политичке преговоре.

Говорећи о састанку са политичким представницима партнера из власти на нивоу БиХ, Ајхорстова је навела да је послала поруку да је владавина права кључна за функционисање БиХ.

-Јутрошњи састанак је био важан у припреми свих изазова који стоје пред коалицијом и питањима које треба рјешавати. Ово тражи ЕУ, то је захтјев држава чланица и важно је у контексту предстојећег састанака Вијећа у оквиру споразума о стабилизацији и придруживању заказаног за 19. јул - рекла је Ајхорстова новинарима у Сарајеву.

Она је указала да је значајно наставити са остваривањем резултата, као што је то до сада био случај.

-Говоримо о Закону о сукобу интереса, закону о судовима и цијелом сету прописа који је важан у контексту европског пута. На сједници Парламентарне скупштине очекује се усвајање измјена и допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету, Закона о омбудсману и Закона о слободи приступа информацијама - истакла је Ајхорстова.

Оцијенила је да је рад на 14 приоритета из Мишљења Европске комисије обиман подухват, који је остварив, те да је то компас којим треба ићи у правцу унапређивања квалитета живота грађана и напретка на европском путу.

-Године застоја су онемогућиле инвестиције и напредак. Због тога грађани губе наду и напуштају БиХ и неприхватљива су било каква противуставна незаконита дјеловања -нагласила је Ајхорстова и додала да је ЕУ увијек спремна да помогне у проналажењу политичких рјешења.

Сматра да ЕУ није иста унија од прије 28 година, да данас убрзаним темпом ради како би ојачала отпорност и јединство и да то жели да ради са свим партнерима са западног Балкана, укључујући БиХ.

-Чланство у ЕУ је најснажнији гарант заштите територијапног интегритета БиХ и ми ћемо увијек бити ту да пружимо заштиту. Удвостручили смо број људи у оквиру Еуфорове мисије жАлтеаж, те обезбиједили 20 милиона евра директне подршке за Оружане снаге БиХ - навела је Ајхорстова.

Нагласила је да је ЕУ мотивисана да и даље заједнички ради са БиХ у правцу будућности и да из БиХ носи јасну поруку да ЕУ не смије изоставити БиХ уколико буде постојала убрзана динамика процеса придруживања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана