Агресивна кампања трговачких ланаца из Хрватске: Годинама отимају раднике, сада желе и купце

Анита Јанковић Речевић
Агресивна кампања трговачких ланаца из Хрватске: Годинама отимају раднике, сада желе и купце

БАЊАЛУКА - Велики хотелијери из Хрватске примамљивим платама годинама регрутују сезонце на тржишту радне снаге у БиХ, остављајући тако домаће послодавце без пријеко потребног кадра, а за таквом пословном праксом и с циљем привлачења купаца преко границе посегнули су и тамошњи трговачки ланци, који агресивним рекламама нуде потрошачима у Српској широк асортиман робе по приступачним цијенама.

Корисници друштвених мрежа у БиХ у посљедње вријеме “затрпани” су спонзорисаним објавама трговачких ланаца који у сусједној Хрватској имају већи број малопродајних маркета. У рекламама на локалним медијима позивају Бањалучане и становнике других општина и градова у сјеверном дијелу БиХ да викендом посјете Славонски Брод и Пожегу обећавајући велике уштеде приликом куповине у њиховим маркетима.

Економисти и представници потрошача у Републици Српској сматрају да су се конкуренти из Хрватске на овакав корак одважили због сталног поскупљења на тржишту БиХ, усљед чега су многобројни прехрамбени артикли у сусједној земљи постали јефтинији. Наводе да су ниже цијене робе главни адут за привлачење купаца из пограничних мјеста.

Исплативост

Извршна директорица приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић каже за “Глас” да становници пограничних мјеста у Српској и БиХ већ одлазе у набавку у Хрватску те да тамошњи трговачки ланци реклама само желе омасовити те одласке.

- Да је у Хрватској јефтиније можемо провјерити једним кликом у каталозима које њихови велики трговачки ланци имају на својим сајтовима. Поготово када су у питању викенд акције, може се наћи море производа по знатно нижим цијенама него код нас. Баш прије пар дана сам гледала каталог једног великог маркета у Хрватској, гдје је килограм пилећег меса 2,97 евра. Гдје се код нас килограм пилећег меса продаје за шест КМ, нигдје - наглашава Марићева.

Додаје да се у таквој ситуацији уопште не чуди што се хрватски трговачки ланци рекламирају код нас.

- Вјероватно ће становници пограничних мјеста све чешће прелазити границу ради набавке, јер им је исплативо. Годинама су Хрвати куповали разну робу у Градишци, Козарској Дубици, Костајници због нижих цијена, али очигледно да ће тај тренд бити промијењен - прича Марићева.

Она сматра да би потези конкуренције требало да забрину домаће трговце и “натјерају” их да добро обрате пажњу приликом формирања цијена.

- Наша привреда усљед учесталих миграција и чињенице да нас је све мање већ има проблеме и ако ћемо сад још у куповине одлазити изван граница земље, штета је неминовна. Нашим трговцима је главни мото: “Потрошачи морају јести, доћи ће у трговину”, уопште се не обазиру на поређења и цјеновнике у комшилуку. Примјера ради маслац од 250 грама, истог произвођача код нас кошта осам КМ, а у Њемачкој мање од два евра. Свако повећање цијене било ког енергента код нас аутоматски доводи до поскупљења робе на рафовима. Плус што се грамажа непрестано смањује - рекла је Марићева.

Додала је да би нижим цијенама трговци брже обртали новац и робу и не би имали ни изблиза велике количине робе са истеклим роком трајања.

- Код нас се бацају велике количине производа због истека рока, а многи такви артикли се налазе и на рафовима. Остају непродати због превисоких цијена - казала је Марићева.

Бањалучки економиста Зоран Павловић каже да се лично током недавне посјете Хрватској увјерио у ниже цијене.

- Очигледно да на тржишту влада велика борба за купце, чим трговци из Хрватске имају мотив да се рекламирају код нас. Купци почињу да се баве математиком, односно стављају на папир колико кошта роба, колико транспорт и ако таква набавка испадне повољнија, сјешће у ауто и отићи. У Хрватској имају озбиљне акције за производе који су пред истеком рока трајања. Такви артикли буду упола јефтинији, видно истакнути да би људи који воде рачуна о трошковима и уштедама могли да их купе. Наша политика цијена, ПДВ-а и оптерећења плата довела је до овакве ситуације - навео је Павловић.

Деценијске везе

Прекогранична трговина већ деценијама постоји и врло је развијена између Славонског Брода и Брода, а начелник те мале општине у Републици Српској Зоран Видић каже да локална заједница и становништво опстају управо захваљујући тим трговачким везама.

- Откако је рафинерија стала са радом, пијаца нам је практично најјача фабрика. Хрвати свакодневно прелазе у Брод и многе наше породице практично живе од њих. Купују цигарете, дуван, алкохолна пића, сокове, гориво, одјећу, обућу. Код њих гајба пива кошта 40 КМ, код нас дупло мање. Редовно користе и угоститељске услуге - прича Видић за “Глас Српске”.

Додаје да је и сам често у Славонском Броду, али да није примијетио да је тамо храна повољнија.

- Цијене су чак и више од када су прешли на евро. Истина је да је Славонски Брод највећи погранични град Хрватске када се посматра граница са БиХ и да имају велике трговачке ланце који викендом дају акције на ударне артикле па се деси да тада роба буде јефтинија него код нас. На примјер килограм ћевапа кошта и по осам марака, али да су сви артикли јефтинији, нису. Наши грађани тамо често купују технику, одлазе у биоскоп, који ми немамо, али и у брендиране бутике као што су “Х&М” и “С&А”, гдје мајице буду по рецимо десет КМ. Када је у питању прехрана, немам утисак да се наши грађани снабдијевају у Хрватској - нагласио је Видић.

Власник бањалучког ланца маркета “АС” Љубо Симић каже за “Глас” да није упознат са рекламама конкуренције, наводећи да имају малопродајни објекат у близини граничног прелаза у Градишци, у којем су грађани Хрватске чести купци.

- Ми се у Хрватској не рекламирамо, наша цијена је најбоља реклама и ми имамо доста купаца из Хрватске. То што је нешто код њих јефтиније или на примјер у земљама Запада у односу на нас, о томе нас трговце не треба питати. Цијене код нас диктирају добављачи, односно велетрговци. Они имају монопол и раде практично шта хоће и како хоће. Једном ланцу дају једну цијену, другом другу, играју се с нама, то је једно врзино коло. Није лако пословати на нашем тржишту - наводи Симић.

Печенице

Зоран Видић каже да су, према његовим сазнањима, становници Брода током божићних празника одлазили у Хрватску по свињску печеницу.

- Усљед превеликог раста цијена прасића и свињског меса због појаве афричке куге, божићна печеница се у Хрватској могла купити знатно јефтиније па су људи одлазили тамо у куповину - истакао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана