Агенти промовишу соларне панеле

 Маријана Миљић Бјеловук
Агенти промовишу соларне панеле

БАЊАЛУКА - Домаћинства у Српској могу и даље да се пријаве за уградњу соларних панела на кровове у систему купац-произвођач (прозумјер), а на терену је тренутно око 200 агената који становништву представљају све предности програма енергетске одрживости.

Рок за пријаву домаћинстава био је 15. октобар, након чега је саопштено да се пријавило око 5.000 домаћинстава. Из “Електропривреде” су раније поручили да је у плану уградња соларних панела на кровове 50.000 кућа у РС. Генерални директор “Електропривреде РС” Лука Петровић наводи да су ангажовали око 200 обучених агената који иду од врата до врата и упознају грађане са свим предностима инсталације соларних панела на крововима кућа.

- Та акција ће трајати наредних 60 дана. Настојимо да информишемо грађане и дођемо до што већег броја оних који су заинтересовани за пројекат енергетске одрживости - казао је “Гласу Српске” Петровић.

На питање када ће они који су се пријавили знати да ли су испунили све услове за постављање соларних панела на кровове, Петровић истиче да неће никакве одлуке доносити у идућих 60 дана.

- Нећемо доносити одлуке док не видимо резултате рада агената. Они су на терену и провјериће да ли људи не желе да се пријаве или пак жале, али нису до краја обавијештени о предностима овог пројекта. Видјећемо да ли су исцрпљене све могућности - подвукао је Петровић и додао да, након што агенти упознају грађане са свим предностима, они који су заинтересовани могу да се пријаве за постављање соларних панела на кровове.

Петровић је подсјетио да су значајне предности програма енергетске одрживости, те додао да је цијела Европа искористила тај систем.

- У Мађарској, Аустрији, али и Њемачкој кровови су у већој мјери заузети сопственом производњом електричне енергије - подвукао је Петровић.

“Електропривреда РС” планира да програмом енергетске одрживости обухвати и привреднике, али и заједнице етажних власника те болнице, домове здравља и вјерске објекте.

- Неће више бити јавног позива, већ ће ићи иницијативно писмо свим субјектима који су заинтересовани за инсталирање соларних панела на кровове. Тражимо модел са Привредном комором РС када је ријеч о привредницима јер ту неће бити исти финансијски оквир као код домаћинстава. Када је ријеч о осталим субјектима, они су предвиђени, програм је спреман, али нећемо да крећемо с њим док не завршимо прву фазу - закључио је Петровић.

Уштеде

Из “Електропривреде РС” раније су поручили да ће оним домаћинствима која буду одабрана за инсталацију соларних панела бити умањени рачуни за струју и омогућено да се не обазиру на евентуална поскупљења у будућности.

- Домаћинства која добију фотонапонско постројење наредних 25 година неће плаћати класични рачун за струју какав сада плаћају, а 10 година ће плаћати отплату дијела вриједности овог постројења, након чега оно прелази у њихово власништво - навели су из “Електропривреде”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана