Агенција за јавне набавке БиХ није исправила грешке: Заборавили правила на која друге упозоравају

Ведрана Кулага Симић
Агенција за јавне набавке БиХ није исправила грешке: Заборавили правила на која друге упозоравају

САРАЈЕВО - Агенција за јавне набавке БиХ, институција која је задужена за досљедну примјену Закона о јавним набавкама, ни лани није успјела да у потпуности испоштује сва правила из те области, потврдио је нови ревизорски извјештај у којем је сумирано стање на тој адреси.

Агенција је лани, према подацима из извјештаја о обављеној финансијској ревизију који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ, у каси имала око милиона марака, а потрошили су нешто више од 980.000. Иако су од ревизора добили позитивно мишљење, из извјештаја је видљиво да им је поново указано на поједине пропусте које су се односе на примјену Закона о јавним набавкама и пратећих аката, као и у извјештају за 2019. годину.

Агенција је  донијела План јавних набавки за 2020. и неколико измјена и допуна које су објављене на интернет страници. На основу прегледаног узорка закључених уговора везаних за набавку услуга фиксне телефоније, одржавања рачунара и серверске опреме, одржавања система и других нису уочене значајније неправилности у погледу примјене општих принципа Закона о јавним набавкама, али су им побројали општа запажања и слабости уочене током ревизије тих процеса.

- На страници Агенције објављене су одлуке о додјели уговора за три лота у поступку набавке услуга фиксне телефоније, али нису објављене одлуке о додјели уговора за остале набавке проведене путем конкурентског захтјева и преговарачког поступка. Код набавке горива путем директног споразума  нису у потпуности примијењене одредбе интерног акта у дијелу који се односи на иницирање набавке и упућивање захтјева за достављање понуда на најмање једну адресу. У уговору са добављачем, као и прошле године, је наведен попуст који се примјењује на важећу цијену, али није наведена укупна количина ни укупна вриједност уговора - истакнуто је, између осталог, у ревизорском извјештају.

Надлежнима у Агенцији је препоручено да на интернет страници објаве одлуке о додјели уговора, а набавке путем директних споразума реализују на начин како је прописано интерним актом те да приликом спровођења конкурентског захтјева, кроз квалификационе услове за личну способност понуђача захтијева доказе о плаћању индиректних и директних пореза.

- Агенција је у остављеном року доставила обавјештење да нема коментара на нацрт извјештаја – закључили су ревизори.

Осим са овим, у институцији је лани било проблема и у самом врху. Статус директора, наиме, није био ријешен цијелу годину. У једном моменту, двије особе су, у суштини, по различитим основама, имале рјешења за позицију директора. Статус руководиоца је коначно ријешен тек у јуну ове године, када је Савјет министара именовао директора Агенције након расписаног јавног огласа.

Организација

Ревизори су, не изражавајући резерву на дато мишљење, скренули пажњу и на то да нису окончане активности у вези са усаглашавањем Правилника о унутрашњој организацији, јер Министарство финансија и трезора БиХ није доставило мишљење на то. Уочени су недостаци и код попуњавања путних налога.

- У налогу за једно возило у септембру није попуњена ни једна колона, ни датум ни релација кретања, а сипано је гориво - истакнуто је у извјештају Агенције за јавне набавке за 2020.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана