Адвокати у Српској крећу у штрајк

Capital
Адвокати у Српској крећу у штрајк

БАЊАЛУКА – Адвокати у Републици Српској од 1. августа престају заступања по службеној дужности пред судовима у Републици Српској и пред Судом БиХ, јавио је Капитал.

Скупштина Адвокатске коморе Републике Српске данас је донијела одлуку о организовању протеста са обуставом рада до испуњавања захтјева адвоката.

Адвокати траже да се усвоји Тарифа о наградама и накнади трошкова за рад адвоката који је достављен Министарству правде 5. децембра прошле године, затим да се усвоје предложене измјене Одлуке о накнади трошкова кривичног поступка који је упућен Министарству правде БиХ 15. септембра прошле године, те да им се исплати цјелокупног дуг за рад у предметима одбране по службеној дужности и ослобађајућим пресудама закључно са 1. августом ове године.

У образложењу одлуке о обустави рада наводи се да је на сједници Скупштине Адвокатске коморе РС одржаној у Бањалуци 26. априла ове године расправљано о новој Тарифи о наградама и накнади трошкова, поступању Министарства правде РС по достављеном приједлогу Тарифе, те о даљим радњама и одлукама Скупштине Адвокатске коморе у вези са овим и другим питањима од интереса за адвокатуру, те о нарушеном угледу адвокатуре у друштву.

„Претходно је Збор адвоката Бијељина делегирао могућност обуставе рада због изостанка сагласности Министарства правде РС на нови текст Тарифе, а делегати из Збора Бијељина су остали при овом приједлогу уз напомену да су сагласни са приједлогом предсједника Коморе и делегата из Добоја да се након закључења сједнице Скупштине од 26. априла године остави рок од 30 дана за додатне преговоре са ресорним Министарством у циљу мирног рјешења насталог проблема“, наводи се у данашњој одлуци Скупштине Адвокатске коморе РС.

Овакав приједлог, каже се даље, подржали су једногласно сви делегати Скупштине, те је заузет јединствен став да ће се истеком рока од 30 дана има сматрати да су исцрпљена сва мирна средства за преговоре са Министарством правде РС, те да ће Адвокатска комора обуставити рад до испуњења постављених захтјева, преноси Капитал.

„Имајући у виду игнорантски став надлежног министарства, те чињеницу да су према адвокатима у међувремену створена висока дуговања Министарства правде РС и Суда БиХ, те да није усвојен ни заједнички приједлог обе адвокатске коморе у БиХ у погледу измјена и допуна Одлуке о накнади трошкова кривичног поступка, Скупштина Адвокатске коморе је донијела одлуку о организовању протеста са обуставом рада, а делегати су свој став потврдили и путем електронске комуникације закључно са 9. јулом 2024. године“, наводи се у одлуци.

Ова одлука, истиче се даље, ће се примјењивати према свим члановима Адвокатске коморе РС који паступају као браниоци по службеној дужности без обзира на то пред којим судовима на подручју БиХ поступају.

„Непоступање по овој одлуци чланова Адвокатске коморе РС представља тежу повреду дужности адвоката“, закључује се на крају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана