Адвокати из Српске се враћају у Суд БиХ

Капитал
Адвокати из Српске се враћају у Суд БиХ

БАЊАЛУКА – Скупштина Адвокатске коморе Републике Српске ставила је мораторијум на одлуку о протесту и обустави рада адвоката пред Судом БиХ, гдје се појављују као браниоци по службеној дужности.

Адвокати из Српске се враћају у Суд БиХ јер су измирене обавезе из претходног периода.

Ипак, протест и штрајк ће се наставити ако се до 15. новембра ове године не усвоји нова одлука о накнади трошкова кривичног поступка, што је био један од два захтјева који је остао неиспуњен, због чега је и дошло до обуставе рада.

„Суд БиХ је исплатио сва дуговања браниоцима, а министар правде БиХ је потписао приједлог нове одлуке о накнади трошкова кривичног поступка, који је упућен у даљу процедуру Савјету министара БиХ, па су делегати једногласно донијели одлуку о мораторију“, наводи се у образложењу одлуке.

Са друге стране, још нема договора са Министарством правде Републике Српске, па штрајк остаје на снази пред судовима у овом дијелу БиХ.

Поред исплате дуга, адвокати су тражили и да се повећају накнаде, односно да се вриједност бода са двије подигне на три марке.

„Преговори трају. Комора је понудила низ компромисних рјешења и жели да се ова ситуација оконча у што краћем року, али не може само једна страна да у томе учествује. Очекујемо одговор министарства“, казао је предсједник Адвокатске коморе Далибор Мрша.

Подсјећамо, адвокати у цијелој БиХ су 1. августа ступили у штрајк и обуставу рада, незадовољни чињеницом да на зарађен новац морају чекати мјесецима, тражећи уз то и да за своје услуге буду више плаћени, пише "Капитал".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана