Адвокат предсједника Републике Српске: Снажни аргументи за пребацивање суђења у Бањалуку

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Одбрана предсједника Републике Српске Милорада Додика затражила је да судски поступак против њега и вршиоца дужности директора “Службеног гласника РС” Милоша Лукића из Суда БиХ буде пренесен у Основни суд у Бањалуци.

Такав приједлог упућен је јуче на адресу Суда БиХ у којем је за сутра заказано главно рочиште у наставку суђења Додику и Лукићу.

- Искористили смо законску могућност да тражимо пренос суђења са Суда БиХ на правосуђе у Бањалуци. То можемо да тражимо на основу одредбе 27 Закона о кривичном поступку БиХ. На адресу суда БиХ упутили смо опширан захтјев са пуно аргумената. Видјећемо данас шта ће Суд БиХ одлучити. Нисмо тражили одгађање рочишта, али наш приједлог свакако може утицати на то - казао је “Гласу” Додиков адвокат Горан Бубић.

У документу који је отишао према Суду БиХ наведен је велики број аргумената због којих суђење предсједнику РС треба да буде пренесено у Бањалуку.

- Мјесто извршења радњи које се инкриминирају у оптужници налази се на подручју Основног суда у Бањалуци. Такође, Додик и Лукић имају пребивалиште на подручју које покрива тај суд. Поред тога, од предложених шест свједока, њих пет има пребивалиште на подручју бањалучког суда. Један свједок има пребивалиште у Градишци, али је очигледно да је и њему ближе и једноставније доћи у суд у Бањалуку него у Сарајево - стоји у документу Додикове одбране.

Одбрана предсједника Додика затражила је премјештање процеса у Бањалуку и због сумње у објективност и непристрасност Суда БиХ.

- Медији и јавност у Сарајеву, преносећи изјаве Кристијана Шмита, амбасадора САД и Велике Британије, али и званичника у Сарајеву прејудицирају кривицу и озбиљно контаминирају овај случај неприхватљивим притиском на Суд БиХ - стоји у приједлогу одбране предсједника РС.

Адвокат Горан Бубић Суду БиХ је написао и да је важан разлог да суђење буде пребачено у Бањалуку - јавна полемика Додика и предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца.

Наиме, у приједлогу одбране наведено је и да су у медијима још прије три године били написи: “Дебевец ће тужити Додика због увреде”, “Додик је тај који незаконито прислушкује људе”, “Нека објави доказе о корупцији или слиједи тужба”.

Након оваквих написа одбрана је закључила да због очигледне нетрпељивости између Додика и Дебевца суђење у Суду БиХ не може никако бити правично.

Додик и Лукић су се на рочишту за изјашњење о кривици, које је одржано 16. октобра у Суду БиХ, изјаснили да не разумију оптужницу, па је судија за претходни поступак Јасмина Ћосић Дедовић констатовала да су се они самим тим изјаснили да нису криви. Након тога главно рочиште било је заказано за 21. новембар, али је оно отказано на захтјев одбране предсједника Републике Српске, односно због обавеза које је Додик преузео прије него што је тај главни претрес био заказан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана