Адвокат Душан Братић за "Глас": У Тужилаштву БиХ раде и бивши хрватски обавјештајци

Вељко Зељковић
Адвокат Душан Братић за "Глас": У Тужилаштву БиХ раде и бивши хрватски обавјештајци

Случај "Петровачка цеста", када је у августу 1995. године хрватска војска бомбардовала беспомоћну колону српских избјеглица из Крајине, за Хрватску представља стратешко питање. И то је не само због очувања изграђеног мита о "Олуји" већ и самог домовинског рата. Евентуално суђење разоткрило би све те митове и показало да се, у ствари, радило о класичном удруженом злочиначком подухвату, који је имао за циљ етничко чишћење Срба са тих простора.

Каже ово у интервјуу за "Глас Српске" београдски адвокат Душан Братић, заступник породица жртава са Петровачке цесте, откривајући да Хрватска у посљедње вријеме отворено Србији предлаже трговину, односно нуди на продају свој најважнији предмет у историји - случај "Бански двори", у којем су официри ЈНА оптужени за атентат на Фрању Туђмана, у замјену за одустајање од суђења хрватским пилотима у случају "Петровачка цеста".

- Сви прикупљени докази говоре о злочиначкој намери. Обе избегличке колоне осмишљене су на брионском састанку. Оне нису биле случајне и спонтан чин српског народа. Како не би оставили крваве трагове у Хрватској, њихово гранатирање извршено је у БиХ. То је, између осталог, била порука Србима да више нису пожељни и да не размишљају о евентуалном повратку. Погледајмо само транскрипте разговора хрватских генерала са Туђманом, а које сте, колико ми је познато, и ви објављивали. Сви они руше наводну чистоту домовинског рата и недвосмислено указују да је постојала геноцидна намера. Извођење ових доказа пред судом имало би несагледиве последице по Хрватску. У Загребу су свесни тога, те на све начине желе спречити суђење у Београду, па у последње време предлажу и поменуту трговину - каже Братић.

ГЛАС: Зашто овај судски предмет више од годину дана тапка у мјесту?

БРАТИЋ: Веће за ратне злочине Вишег суда у Београду одбило је да одлучује о суђењу хрватским пилотима у одсуству. И то је највећи проблем. Суд одлуке доноси решењима и пресудама. Службеним белешкама се не суди. Ово веће је било дужно да донесе одлуку којом се одбија предлог тужилаштва или прихвата. Нема трећег. Они су уместо тога службеном белешком вратили овај предмет фактички на почетак, док Хрватска не обавести српске власти да је уручила осумњиченим пилотима судске позиве. Такво поступање овог већа има елементе кривичног дела, јер оно свесно игнорише то што су хрватске власти већ одбиле нешто тако. Хрватска не признаје оптужницу против четворице пилота за ракетирање српске избегличке колоне. Будући да је тако, логичан је след да власти одбијају предати судске позиве људима који се у њој терете по командној одговорности. Оно што, међутим, није јасно јесте зашто се тим пилотима не суди у одсуству.

ГЛАС: Да ли је можда неко умијешао прсте са стране?

БРАТИЋ: Ради се о специфичном виду утицаја и то веома ефикасном у ово данашње време. И Хрватска је вешта у томе. То се у пракси зове - психолошки контакт. Када представници Хрватске, која је чланица Европске уније, перманентно путем медија Србији шаљу поруке како ће она бити кажњена због тога што се дрзнула да покрене овај судски поступак, шта онда можемо очекивати од судија? Само то је довољно да морално нестабилне и плашљиве судије поклекну, а да не говоримо и о другим стварима, о којима у овом тренутку можемо само да нагађамо.

ГЛАС: Каква су Ваша искуства са правосудним институцијама у БиХ, у којима се такође води истрага о овом злочину?

БРАТИЋ: Недавно сам долазио до Тужилаштва БиХ, одјељења које се бави ратним злочинима. Тражио сам увид у спис предмета "Петровачка цеста". Том приликом разговарао сам са надлежним тужиоцем Изетом Одобашићем. У разговору с њим почео сам да схватам о коме се ради. Тај човек је 1991. ступио у хрватску обавештајну службу, коју је формирао адмирал Давор Домазет Лошо. Тај посао одрадио је тадашњи помоћник команданта Петог корпуса за правна питања Химзо Езић, који је иначе формирао прву ћелију СДА у Бихаћу, али и ХДЗ-а. Он у јулу 1991. одлази у Загреб, где га прво прима Јосип Бојковац, а онда и Домазет.

ГЛАС: Шта се тада десило?

БРАТИЋ: Домазет тада Езићу даје кодно име Рођак, уручује средства везе, али и даје упутства за деловање, што је подразумевало осматрање јединица бихаћког корпуса ЈНА, али и полетања са војног аеродрома Жељава. Езић је тада добио задатак и да направи обавештајну мрежу на подручју Крајине. Да скратим, међу тим обавештајцима је био и Одобашић, који данас ради у Тужилаштву БиХ.

ГЛАС: Одакле све то знате, можете ли открити, јер се ради о озбиљним оптужбама?

БРАТИЋ: Имам у поседу документа хрватске службе за ратне злочине и војне полиције. Ради се о службеним белешкама насталим током формирања предмета гранатирања Банских двора у Загребу. Они су том приликом обавили разговор и са Химзом Езићем, који им је све то испричао, па и да су полетели авиони са Жељаве који треба да дејствују по Банским дворима. Након тог исказа службеници који су водили ову истрагу одлазе до Домазета, који им све то потврђује. И пазите какву ситуацију имамо - да у Тужилаштву БиХ седи једна таква особа, са таквом ратном прошлошћу. Касније сам сазнао да је тај тужилац, где год су погинула два или три муслимана, подизао оптужнице за геноцид. Они и данас воде рат против Срба, али другим средствима.

Случај "Крстичевић"

ГЛАС: Прије пар година поднијели сте кривичну пријаву против генерала Дамира Крстичевића због ратних злочина над српским цивилима на подручју Јајца. Шта је са тим предметом?

БРАТИЋ: Тужилаштво за ратне злочине у Србији доста је импотентно. У њему, нажалост, раде неки кадрови сумњивог морала, али и нестручни људи. Због тога се вероватно ништа не ради по овом предмету иако сам у хашким документима нашао довољно доказа који би довели до оптужења Дамира Крстичевића. Ако томе додамо да постоји и један број судија који не желе да суде у предметима ратних злочина на подручју БиХ и Хрватске, поставља се питање куда ми то идемо и где ћемо на крају стићи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана