Адам Шукало, посланик у Народној скупштини Републике Србије: Од Вучића учим од 2008. године

Дарко Момић
Адам Шукало, посланик у Народној скупштини Републике Србије: Од Вучића учим од 2008. године

Велика част и одговорност је добити прилику да радите за предсједника Републике Србије и Српске напредне странке Александра Вучића, кога познајем, са којим сарађујем и од кога учим још од 2008. године, каже Адам Шукало, лидер и бивши посланик Напредне Српске у парламенту РС, који је на јунским парламентарним изборима у Србији изабран за посланика у Народној скупштини Републике Србије као кандидат СНС-а.

Шукало за “Глас Српске” подсјећа да је са напредњацима политички стасавао још од 2008. године, истичући да је ово његов први интервју послије двије године, након што се с породицом из Бањалуке преселио у Београд.

- Чињеница да сам први Србин који је изабран за посланика у оба српска парламента додатно обавезује да покренем иницијативе на добробит свих грађана Србије, Српске, али и цијеле регије, посебно у државама у којима Срби имају озбиљне статусне и животне проблеме - каже Шукало.

ГЛАС: Први сте политичар који је посланички мандат освојио у Народној скупштини РС, а потом и у Скупштини Србије. Како?

ШУКАЛО: Послије низа проблема у вези са идентитетом напредњака у Српској, успио сам са групом ентузијаста да се изборим да Напредна Српска 2014. године стекне парламентарни статус у Српској. Након повлачења из политике у РС крајем 2018. године, политички живот сам наставио, а гдје друго него у СНС-у.

ГЛАС: На општим изборима 2014. године ушли сте у НСРС на заједничкој листи ДНС-а и Напредне Српске, али сте врло брзо прешли у редове опозиције и оштро критиковали власт у Српској. С друге стране, лидери СНС-а и СНСД-а Александар Вучић и Милорад Додик одлично сарађују. Каква је сада Ваша позиција?

ШУКАЛО: Мој политички ангажман у Српској је био опозициони и није ми ни на крај памети падало да након избора 2018. године мијењам ставове, а мој политички избор и пут је СНС. Александар Вучић је дугорочно на најбољи могући начин дефинисао односе Срба у региону. Тај став, који је сто одсто исправан, гласи: нема свађа, трвења и сукоба већ сви заједно радимо и усаглашавамо ставове на добробит нашег народа. Руководства Србије и Српске морају имати најбољу могућу сарадњу, без мијешања у унутрашња политичка питања и у изборе. Ту праксу је први увео Вучић, који је прекинуо дотадашњу лошу праксу и посјете предизборним митинзима у Српској и Србији.

ГЛАС: Специфично је и то што сте на изборима 2018. године са 20.927 освојених гласова били други на листи ПДП-а и уколико лидер ПДП-а Бранислав Бореновић из неког разлога врати посланички мандат у Парламенту БиХ, он по закону припада Вама. Уколико се то деси, да ли ћете бити посланик с обје стране Дрине?

ШУКАЛО: Тај резултат који смо заједно остварили је заиста сјајан, али и огромна обавеза и одговорност. Сигуран сам да је пред Браном Бореновићем перспектива и да ће након овог посланичког мандата обављати и друге значајније функције у Српској и БиХ.

ГЛАС: Да ли ћете се залагати за то да Срби из Републике Српске и БиХ имају загарантоване посланичке мандате у Народној скупштини Србије, по узору на Хрвате, који то право имају у Хрватском сабору?

ШУКАЛО: То је веома сложено питање, а да би се на њега одговорило, треба прво ријешити питање двојног држављанства. Званична хрватска политика је омогућила да више од 90 одсто Хрвата из БиХ имају држављанство Хрватске. С друге стране, бивша власт у Србији, са Борисом Тадићем на челу, опструисала је Споразум о специјалним и паралелним везама Српске и Србије, а посебно процес добијања двојног држављанства. Тек након доласка Вучића на власт тај процес се убрзао. Што се тиче гласања, Србија и њено руководство озбиљно приступају том питању, а најважније је истакнути да само јака Србија значи и јака Република Српска.

Циљеви

ГЛАС: Шта ће бити Ваши политички циљеви као посланика у српском парламенту?

ШУКАЛО: Моји политички циљеви су везани за програмску платформу СНС-а и листе “Александар Вучић за нашу децу”. У будућем распореду обавеза које ми буду делегиране као посланику инсистираћу на још јачој и снажнијој вези Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана