Аћић о најави пребацивања пословања из Српске: Послодавци у ФБиХ су у повољнијем положају

ГС
Аћић о најави пребацивања пословања из Српске: Послодавци у ФБиХ су у повољнијем положају

Раст минималне плате са 700 на 900 КМ је нереалан, није базиран на макроекономским показатељима и уништиће економски систем, рекао је предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

Унија послодаваца и Привредна комора РС јуче су од власти у Српској затражили суспензију одлуку о најнижој плати за 2024. годину.

Према одлуци Владе РС, усвојеној крајем децембра, минимална плата у Српској од јануара би требала износити 900 КМ.

Аћић каже за "Аваз" да је и током разговора о утврђивању минималне плате указивано да је раст са 700 на 900 КМ нереалан, да није базиран на макроекономским показатељима, те да ће урушити комплетан економски и систем социјалне стабилности.

Негативни ефекти

- Повећање од 28 посто прије свега урушава продуктивност у компанијама, па због тога компаније размишљају о пресељењу капитала.

Томе треба додати и ситуацију да ми у задња два квартала имамо смањене наруџбе, а с друге стране имамо већ озбиљан удар због пада тражње у ЕУ. Све то заједно указује да потенцијално можемо имати врло негативне ефекте већ у фебруару – каже Аћић за "Аваз“.

Говорећи о продуктивности појашњава да је минималних 900 марака загарантовано чак и онима који не долазе на посао или не испуњавају норму па ће, ако се ова одлука почне примјењивати, радници и са нешто већим примањима изгубити мотив за рад. На питање због чега послодавци у РС размишљају о пребацивању пословања у ФБиХ, Аћић одговара да је Влада ФБиХ одобрила 2.520 КМ неопорезиве помоћи радницима, те да накнаде за топли оброк и регрес у овом ентитету нису опорезовани.

Повољнији положај послодаваца

- На овај износ од 900 марака код нас се још додаје минули рад, топли оброк, тако да је то све опорезиво, док је у ФБиХ опорезиво 619 марака, а топли оброк од 400 КМ је неопорезив. Све то заједно доводи у повољнији положај послодавце у ФБиХ, што може бити мотив преласка послодаваца у ФБиХ. Генерално је лоша порука направљена, јер се искомуницирало негативно, да су људи овдје укалкулисали да је некоме дат неки износ који није базиран на продуктивности – истиче Аћић.

Наглашава да је много развијенија Њемачка на крају прошле године бруто сатницу повећала за 3 посто, да исти проценат повећања планирају и за наредну годину, док је у РС минимална плаћа повећана за 28 посто одједном, што у економији не може функционисати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана