Инцко: Могуће слање трупа ЕУ уколико ситуација у БиХ ескалира

Срна
Инцко: Могуће слање трупа ЕУ уколико ситуација у БиХ ескалира

Сарајево - Високи представник у БиХ Валентин Инцко оцијенио је да би, ако стање у БиХ буде ескалирало требало, евентуално, размислити и о трупама ЕУ.

"Размотрићемо стање у БиХ у уторак, 11. фебруара, у међународном управљачком одбору. Аустрија ће повећати број својих војника у БиХ. Ако стање буде ескалирало мораћемо, евентуално, да размишљамо о трупама ЕУ. Међутим, не сада", рекао је Инцко.

Он је за бечки "Курир" оцијенио да је садашње стање у БиХ најгоре од завршетка рата, односно од Дејтонског споразума 1995. године.

Инцко је оцијенио да су протести у БиХ оправдани, истичући да је посебно социјална неравноправност водила ка незадовољству људи.

"Дуго људи нису протестовали јер им је мир послије рата са више од 100.000 мртвих био важан. Носиоци протеста су углавном Бошњаци. Све је пошло из Тузле, гдје радници већ годину дана сваке сриједе демонстрирају, али им се није придавала пажња", појаснио је Инцко.

Наглашавајући да насиље у којем је 100 људи повријеђено мора да се најоштрије осуди, Инцко је негирао тврдње да "гори" Балкан, те додао да Србија "добро напредује".

Он је нагласио да је дјелимично узрок хаоса и "државна конструкција која не функционише".

"Дејтонски споразум је био мировни споразум који је био јако успјешан. Међутим, као уставни споразум, он је сувише компликован. У Федерацији БиХ постоји 11 влада, 11 премијера, 11 министара унутаршњих послова. То је неефикасно и прескупо", нагласио је Инцко.

На констацију да је недавно предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао да је БиХ "неуспјела држава", Инцко је оцијенио да "стање у земљи није оптимално", те да су корупција и организовани криминал проблем на цијелом Балкану.

Он је рекао да ће ЕУ морати појачано да се залаже за више правне државе у региону и да то грађани очекују.

Инцко сматра да би Аустрија могла имати појачану улогу на Балкану са "креативним и неконвенционалним идејама", односно да са већом пажњом помогне ојачавању "правне државе и то, прије свега, државног тужилаштва и полиције".

"Не треба јачати централизам, већ функционисање државе. У прошлости је превише пажње посвећено војној безбједности, премало правној држави, демократији, помирењу и образовању", закључио је Инцко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана