Грубеша: Менаџмент који је изградио затвор треба остати на руководећој функцији

Срна
Грубеша: Менаџмент који је изградио затвор треба остати на руководећој функцији

Сарајево - Министар правде у Савјету министара у техничком мандату Јосип Грубеша сматра да менаџмент који је све вријеме учествовао у изградњи државног затвора у Источном Сарајеву треба да остане на руководећој функцији у овој новој институцији БиХ.

Грубеша је након сједнице Савјета министара у техничком мандату рекао новинарима да су данас разматране предложене одлуке о престанку рада Јединице за спровођење пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, Управног и Надзорног одбора Завода, као и одлука о утврђивању датума почетка рада Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

Грубеша сматра да је особље које је до сада радило на изградњи затвора и које је успјешно одговорило на многе изазове, довољно квалитетно да може довести затвор до оне фазе када ће Министарство правде расписати конкурс за управника затвора.

Он је потврдио да ће сутра у Сарајеву, у кабинету предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату, бити одржан састанак, али није желио да наведе имена учесника, а који би требало да разријеше "гордијев чвор" у вези са почетком рада државног затвора.

Према писању медија, разлог што ова установа још није почела са радом јесте спор између Грубеше и министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирка Шаровића о томе ко ће руководити затвором.

Шаровић тражи да то буде Србин, а Грубеша да то буде Хрват.

Ове тачке је требало да буду разматране још на сједници 13. децембра, али су скинуте са дневног реда.

У одлуци о затварању Јединице за спровођење пројекта изградње државног затвора наведено је да се гасе и управни и надзорни одбор, а у одлуци о отварању тог затвора истакнуто је да се руководство именује у року од шест мјесеци, док је у образложењу наведено да ће Министарство правде почети кадровско попуњавање тек по доношењу одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана