Три седмице штрајка у правосуђу: Синдикат најавио тужбу, огласила се и Унија послодаваца

ГС
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Синдикат правосуђа Републике Српске је најавио да ће данас поднијети тужбу којом желе оспорити Рјешење о минимуму процеса рада које је раније донијело ресорно министарство.

Синиша Петровић, предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске, позива ресорно министарство на преговоре.

"Данас је 21. дан штрајка, и даље стојимо да овог није требало доћи, морало се наћи рјешење", навео је Петровић.

Стојанка Станковић, испред Синдикалне организације Окружног суда у Бањалуци, навела је да су током свих ових дана штрајка радници одважни у томе да истрају да се испуне њихови захтјеви.

Проблем је, каже, обрачун плата за два дана фебруара, јер ако то учине, остају без дневница, без дијела доприноса, а не знају ни износ за топли оброк и регрес, на које имају право јер су долазили на посао, преносе Независне.

Жељка Гнатовић, предсједник Штрајкачког одбора Окружног јавног тужилаштва у Приједору, рекла је да улазе у готово заокружен мјесец дана штрајка, те да су наилазили на разне притиске.

“Рјешење о минималном процесу рада је у најмању руку незаконито”, рекла је Гњатовићева.

Унија послодаваца Републике Српске упутила је Влади иницијативу за убрзано рјешавање проблема у правосуђу, узрокованог штрајком у организацији Синдиката правосуђа.

Унија је у саопштењу навела да знатан број послодаваца у Српској није у могућности да остварује право заштите својих интереса у законима предвиђеним роковима, а што за посљедицу има материјалну и другу врсту штете које трпе послодавци у правним пословима које не могу реализовати пред институцијама правосуђа.

"Наведена ситуација усложњава пословање и додатно урушава конкурентност домаће економије која трпи посљедице пада тражње у ЕУ, које се рефлектује кроз пад индустријске производње, као и посљедице административног притиска на раст плата у Републици Српској", наводе из Уније.

Из Уније послодаваца поручују да радници не могу бити дискриминисани по основу права на топли оброк, те су упутили приједлог Влади за организацију састанка уз учешће Адвокатске коморе и Нотарске коморе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана