Званично отворен WЕF, Шваб: Морамо поново да изградимо повјерење у нашу будућност

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ДАВОС - Оснивач Свјетског економског форума Клаус Шваб поручио је данас на званичном отварању Годишњег скупа WЕF у Давосу да морамо поново да изградимо повјерење у нашу будућност и способност да превазиђемо изазове, али и да изградимо повјерење једни у друге.

Шваб је истакао да је наш свијет све више међусобно повезан, али да је парадоксално и више подијељен него икад. 

Технолошке иновације нуде безграничне могућности, али и ризике без преседана који доводе до неизвjесности, страха и песимизма, тјерају нас на краткорочна управљања кризом на уштрб дугорочних стратешких и одрживих рjешења, а такав приступ подрива и нашу вјеру у будућност, нагласио је Шваб. 

Због тога нам је неопходна промена парадигме и поновна изградња повјерења у будућност и свести да наша данашња дjела имају далекосежне посљедице у свијету сутрашњице, закључио је оснивач Свјетског економског форума.

Предсједник Свјетског економског форума Берге Бренде је рекао да је садашња ситуација у свијету обиљежена "комплексним геополитичким подјелама" и да је неопходно превазићи изазове заједничком сарадњом.

Предсједница Швајцарске Виола Амхерд је упозорила на пријетње по демократски развој друштава и политичке трендове које урушавају поверење грађана и њихову вјеру у заједничку будућност. 

Годишњи састанак Свјетског економског форума почео је у понедјељак у Давосу под слоганом "Обнова повјерења" и до 19. јануара ће угостити више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера Свјетског економског форума, као и лидере цивилног друштва, стручњаке, представнике младих, друштвене предузетнике и новинске агенције. 

На форуму ће учествовати и предсједник Србије Александар Вучић пошто је сврстан међу тридесетак водећих свјетских политичара који ће бити на скупу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана