Званичник ЦИА: Украјина намјерава задржати неко вријеме дио освојене руске територије

Танјуг
Foto: ЛСМ.лв

ВАШИНГТОН - Украјинска војска намјерава да „одређен период времена“ задржи дио руске територије који је освојила, а очекивана руска контраофанзива биће тешка борба, изјавио је данас замјеник директора ЦИА Дејвид Коен.

Он је додао да ће руски предсједник Владимир Путин морати да се „суочи са реперкусијама у свом друштву“ због губитка дијела руске територије, пренијела је агенција Ројтерс. 

Украјина је 6. августа покренула упад у руски регион Курска, гдје је, како тврди, освојила 100 насеља, док руске снаге настављају да полако напредују у источном региону Доњецка. 

Украјина сада наводи да контролише више од 1.200 квадратних километара руског региона Курска. 

Коен је казао да вјерује да ће Путин покренути контраофанзиву, али очекује да ће то за Русе бити тешка борба. 

Украјински предсједник Володимир Зеленски казао је у уторак да ће се рат са Русијом напослјетку окончати дијалогом, али да Кијев мора да буде у снажној позицији, као и да ће представити план америчком предсједнику Џозефу Бајдену и његовим потенцијалним наслједницима. 

Путин је казао да сваки договор мора да почне од украјинског прихватања „реалности на терену”, што би значило да Русији остају знатни дијелови четири украјинска региона као и Крим, подсјетио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана