Званичник Бијеле куће: Разговараћемо о томе да ли Бајден треба да настави трку

Танјуг
Званичник Бијеле куће: Разговараћемо о томе да ли Бајден треба да настави трку

ВАШИНГТОН - Највиши званичник Бијеле куће Дејвид Акселрод изјавио је данас да ће се водити разговори о томе да ли би демократски кандидат и предсједник САД Џо Бајден требало да настави предсједничку трку.

"Постоји осјећај шока око његовог наступа на дебати. Како је његов глас звучао и то што је деловао мало дезоријентисано.

Разговораћемо о томе да ли треба да настави (трку)", рекао је и Акселрод, који је био и предизборни званичник бившег предсједника Барака Обаме, преноси НБЦ.

Бајденов наступ у дебати са републиканским кандидатом Доналдом Трампом изазвао је нову рунду критика од стране демократа, укључујући и размишљања о томе да ли би требало да остане на врху листе.

Како преноси портал, демократски званичници у великој мери настављају да пружају подршку Бајдену и тврде да слаб учинак у дебати не мења основне улоге на изборима.

Гувернер Калифорније Гевин Њусом, чије се име често наводи као потенцијални алтернативни кандидат, рекао је новинарима након дебате да Бајден не би требало да одступи.

У модерној ери, наводи се, национална странка никада није покушала да замени свог кандидата, првенствено због тога што партијска правила онемогуćавају замену кандидата без њихове сагласности. Једини веродостојан сценарио да демократе добију новог кандидата био би да Бајден одлучи да се повуче, као што је то урадио Линдон Џонсон 1968. године, пише НБЦ.

Ако би Бајден одустао пре него што је планирано да буде формално номинован у августу, то би "отворило врата" за све демократе, јер не постоји механизам да он или било ко други одреди изабраног насљедника.

Да би неко био номинован, потребна је веćина од око 4.000 делегата. Бајден је освојио 3.900 гласова.

Према недавним реформама, више од 700 суперделегата странке, посланици и угледници, има право да гласа само ако нико не освоји већину на првом гласању, тако да би њихови гласови могли да буду кључни.

Бајден би имао одређени утицај на своје обећане делегате, али на крају они могу да гласају како желе, тако да би кандидати највјероватније водили кампању како би придобили сваког појединачног делегата, наведено је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана