Званичници упозорили: Профит не смије да буде испред потреба човјечанства

Танјуг
Званичници упозорили: Профит не смије да буде испред потреба човјечанства

ЖЕНЕВА- Профитирање какво је било оно од пандемије ковида-19 никада се не смије поновити, упозоравају угледни свjетски званичници.

У оштро интонираном отвореном писму свјетским владама потписници оптужују велике фармацеутске компаније за "експлоатацију" вакцина финансираних из јавних извора уз поруку да човјечанство мора бити примарно у односу на трговину, преноси Ројтерс.

Добитник Нобелове награде Џозеф Стиглиц, бивша прва дама Јужне Африке и Мозамбика Граса Машел и бивши генерални секретар УН Бан Ки Мун су међу скоро 200 потписника писма у којем се владе позивају да никада више не дозволе да "профитерство и национализам" буду испред потреба човјечанства, преноси Ројтерс.

У писму објављеном 11. марта, садашњи и бивши предсједници и министри, нобеловци, вјерски лидери, челници организација цивилног друштва и здравствени стручњаци кажу да су вакцине и третмани за ковид-19 развијени из јавних извора, али да су их фармацеутске компаније експлоатисале да „подстакну изузетне профите".

-Умјесто да дистрибуирају вакцине, тестове и третмане на основу потреба, компаније су продавале дозе „најбогатијим земљама са најдубљим џепом -  наводи се у писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана