Званичници широм свијета шокирани атентатом на словачког премијера Роберта Фица

Танјуг
Foto: Илустрација

БРАТИСЛАВА- Европски званичници осудили су данашњи атентат на премијера Словачке Роберта Фица и изразили шокираност тим нападом, у којем је Фицо тешко повријеђен.

Предсједница Словачке Зузана Чапутова најоштрије је осудила данашњи брутални и непромишљени напад на словачког премијера.

"Ја сам шокирана. Роберту Фицу желим пуно снаге у овом критичном тренутку да се опорави од напада", истакла је она на платформи X.

И њемачки канцелар Олаф Шолц изразио је шок због напада на словачког премијера Роберта Фица, рекавши да насиљу није мјесто у европској политици.

"Вијест о кукавичком покушају атентата на словачког премијера Фица дубоко ме је шокирала. Насиљу не смије да буде мјесто у европској политици", објавио је Шолц на платформи X.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен снажно је осудила подли напад на Фица.

"Такви акти насиља немају мјеста у нашем друштву и поткопавају демократију, наше најдрагоценије опште добро. Моје мисли су са премијером Фицом и његовом породицом", истакла је она на платформи X.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел, такође, је изјавио да је шокиран вијестима о нападу на словачког премијера послије састанка словачког кабинета.

"Ништа не може да оправда насиље или такве нападе. Моје мисли су са премијером и његовом породицом", нагласио је он на платформи X.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг истакао је да је шокиран и згрожен нападом на Роберта Фица.

"Желим му снаге за брз опоравак. Моје мисли су са Робертом Фицом, његовим најмилијима и народом Словачке", навео је Столтенберг на мрежи X.    

Шок поводом гнусног напада на свог пријатеља, премијера Роберта Фица изразио је и мађарски премијер Виктор Орбан.

"Молимо се за његово здравље и брз опоравак! Бог благословио њега и његову земљу!", поручио је Орбан на платформи X.       

И британски премијер Риши Сунак шокиран је вијешћу о нападу на Роберта Фица.

"Шокиран сам овом страшном вијешћу. Наше мисли су са премијером Фицом и његовом породицом", навео је Сунак на платформи X (Твитер).

Предсједник Украјине Володимир Зеленски осудио је напад на словачког премијера, назвавши га "ужасним".

"Треба учинити све да се осигура да насиље не постане норма ни у једној земљи, облику или сфери", поручио је он на платформи X (Твитер).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана