Жртве се жалиле на одлуку суда да одбаци њихову тужбу у вези са масакром из 1921.

Танјуг
Жртве се жалиле на одлуку суда да одбаци њихову тужбу у вези са масакром из 1921.

ОКЛАХОМА СИТИ - Адвокати који воде поступак за репарацију у име троје преживјелих из масакра у Тулси 1921. године уложили су жалбу Врховном суду Оклахоме наводећи да је судија Окружног суда погријешила када је прошлог мјесеца одбацила овај случај.

Жалба је подијнета у петак у име посљедњих познатих преживјелих масакра у Тулси који су сада старији од 100 година и траже одштету од града и других оптужених за уништење некада успјешне црначке четврти познате као Гринвуд, преноси АП.

-Они чекају већ 102 године. Као и све друге жртве масакра, чекали су само да доживе да се овај случај појави пред судом - рекао је Дамарио Соломон-Сајмонс, адвокат тројице тужитеља током конференције за новинаре у згради Врховног суда Оклахоме.

Судија Окружног суда Керолајн Вол прошлог мјесеца је одбацила тужбу која представља покушај преживјелих да добију одређену правну сатисфакцију за смртоносно расистичко дивљање и масакр више од 300 црнаца у Тулси и расељавање хиљада људи.

Оптужени у овом процесу су град Тулса, Регионална комора Тулсе, Одбор окружних начелника, канцеларија шерифа округа Тулса и војно одељење Оклахоме.

Упркос чињеници да је стотине људи убијено, а хиљаде остало без домова, масакр у Тулси је деценијама заташкаван.

Масакр, који је трајао више од 18 сати 31. маја и 1. јуна 1921. године, када је гомила бијелаца нападала црне становнике, њихове домове и радње, један је од најгорих случајева расног насиља у америчкој историји.

Све је почело када је 30. маја црни тинејџер Дик Рауланд ушао у лифт у једној пословној згради, након чега је млада оператерка лифта Сара Пејџ вриснула.

Роуланд је побјегао, али је следећег јутра ухапшен.

До тада су се међу белом популацијом прошириле гласине о догађају, након чега је локални лист објавио да је младић ухапшен због сексуалног напада на Сару Пејџ.

До вечери се испред зграде суда окупила гомила бијелаца који су од шерифа захтевали да им преда Раоуланда.

Гринвуд, кварт Тулсе познат и као Црни Вол стрит, је изгорио до темеља, а у томе је учествовала и локална полиција, наводи Глас Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана