Знате ли за "златне пасоше": Плаћају их и до милион и по КМ

ГС
Знате ли за "златне пасоше": Плаћају их и до милион и по КМ

Поједине земље у Карибима одлучиле су да наплаћују своје пасоше и то до 200.000 долара, јавља Блоомберг.

 Владе пет карипских земаља, односно Доминице, Антигуе и Барбуде, Гренаде, Свете Луције те Светог Киттса и Невиса, донијеле су заједничку одлуку да своје пасоше "наплаћују" и до 200.000 долара, дупло више него до сада.

Разлог за то је јасан. Наиме, уз пасоше ових земаља, појединци не морају имати визе за улазак у Еуропску унију, Канаду и САД. Управо због ове чињенице, ЕУ и САД су направиле притисак да власти у овим земљама дупло повећају цијену својих пасоша.

Појединци који се одлучују на овај потез не плаћају директно властима ових земаља, већ тај новац инвестирају, било у некретнине или у отварање компанија, а најбоље "муштерије" долазе из Русије, Нигерије и Кине, преноси Блоомберг.

Сличан принцип прати и влада на Малти. Међутим, цијена је доста већа.

Како је одлучила влада на Малти, потребно је инвестирати 600.000 еура након 36 мјесеци боравка на Малти, односно 750.000 еура након 12 мјесеци боравка.

Осим тога, морате купити кућу вриједну најмање 700.000 еура на овом отоку и задржати је барем пет година. Такођер, морате и донирати 10.000 еура званичној државној агенцији за друштво, или на неко удружење у сфери спорта, културе, филантропије или науке.

С пасошем ове европске земље имате право на безвизно путовање широм ЕУ, а можете и у Сједињене Америчке Државе без визе, пренио

је  Бломберг.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана