Знате ли шта је у коферима поред Путина и Сија? (ВИДЕО)

Агенције
Знате ли шта је у коферима поред Путина и Сија? (ВИДЕО)

Шта је у торбама које носе двојица мушкараца који стално прате руског и кинеског предсједника Владимира Путина и Си Ђипинга?

На друштвеним мрежама, током посјете руског предсједника Владимира Путина његовом кинеском колеги, многи су прокоментарисали фотографије двојице лидера са мистериозним торбама.

На многим снимцима, када се предсједници нуклеарних суперсила састају на церемонијама или опуштено шетају, види се како државнике помно прате двојица мушкараца који у рукама носе црне торбе.

"Примијетићете да и Си и Путин иза себе имају званичнике који носе нуклеарне кофере својих земаља. Је ли то само ствар протокола? Или је то намјерно показивање снаге и јединства", пита се аутор једне од објава на друштвеној мрежи „Икс“.

Наиме, према овом и другим корисницима друштвених мрежа, кофери су врло слични коферу који увијек прати америчког предсједника и који је Американцима познат по надимку "нуклеарни фудбал".

Познато је да сличан кофер има и руски предсједник. Кофер је развијен и почео да се користи 80-их година прошлог вијека. У ствари постоје три. Руски предсједник, који је уједно и главнокомандујући руске војске, увијек га има при руци. Остале кофере држе министар одбране и начелник Генералштаба. Не зна се тачно какав је систем за одлучивање о нуклеарном нападу или одговору, али се вјерује да су потребне двије од три потврде.

У међувремену, војни аналитичар "Скај Њуза", професор Михаел Кларк, тврди да је “мало вјероватно” да се заправо ради о нуклеарним коферима, јер званичници који их носе “обично покушавају да остану што неупадљивији”, пише портал Јаху Њуз, преноси Н1.

Путин је такође виђен са сличним кофером током прошле године у посјети Пекингу. Тада су дописници руске државне новинске агенције РИА у Кремљу написали у посту на Телеграму испод видео снимка да “постоје одређени кофери без којих ниједно Путиново путовање није могуће”.

Према Википедији, нуклеарни кофери се користе само у САД-у и Русији. У осталим нуклеарним велесилама, нуклеарни кофери званично не постоје или се не зна да ли постоје. Тако се не зна шта је у коферу који прати кинеског предсједника.

What do you think Putin and Xi are talking about here?

Also… what in what language?

pic.twitter.com/yKDn67OBrd

— Mario Nawfal (@MarioNawfal) May 16, 2024

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана