Злочин "тежак" 645 милиона евра: Ухапшена банда која је варала купце медицинскоg канабиса

Срна
Foto: AFP

МАДРИД - У међународној полицијској акцији коју је предводила Шпанија ухапшено је девет припадника банде која је наводно извршила превару у вези са канабисом за медицинску употребу у вриједности од 645 милиона евра, саопштила је шпанска полиција.

Превара је обухватила жртве у 35 земаља, наводи се у саопштењу.

Група је поставила маркетиншки систем и присуствовала међународним сајмовима канабиса да би увјерила жртве из више земаља, укључујући Шпанију, Француску и Њемачку, да инвестирају у ту шему.

Шпанска полиција водила је операцију уз помоћ Европола и снага из Њемачке, Француске, Доминиканске Републике, САД и Велике Британије.

Девет осумњичених, чија имена нису објављена, приведени су због сумње за превару у Шпанији, Великој Британији, Њемачкој, Летонији, Пољској, Италији и Доминиканској Републици.

“Овим системом обећали су жртвама профит између 70 и 168 одсто годишње, у зависности од врсте канабиса у коју су уложили”, навела је шпанска полиција.

Луксузни аутомобили, хотелске забаве и музички спотови кориштени су у рекламној кампањи за промовисање шеме, а жртве су довођене на легалне плантаже канабиса које су биле умијешане у превару.

Полиција је извршила рације 2022. године, али није објавила да ли су осумњичени оптужени за нека кривична дјела.

Полиција је блокирала банковне рачуне са 58.600 евра и 116.300 евра у крипто валутама, а враћено је 106.000 евра у готовини.

Заплијењена је имовина вриједна 2,6 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана