Жестоки сукоби у појасу Газе, Египат посредује у прекиду ватре

Танјуг
Жестоки сукоби у појасу Газе, Египат посредује у прекиду ватре

ТЕЛ АВИВ - Палестински милитанти испалили су јуче стотине ракета из појаса Газе на Израел, док је Израел наставио са серијом ваздушних напада у којима су убијена 23 Палестинца, укључујући три висока милитанта и најмање 10 цивила.

Државна египатска ТВ станица објавила је да Египат улаже напоре у посредовању за прекид ватре.

Међутим, како наводи Асошиејтед прес, борбе су се интензивирале синоћ, при чему ниједна страна није показала знаке повлачења.

Израелска војска је јутрос рано саопштила да изводи ваздушне нападе на циљеве милитантне групе Исламски џихад у Гази.

Према извјештајима палестинских медија, напади су били усмјерени на посљедњи спрат зграде у стамбеном комплексу у јужном појасу Газе, при чему су погинуле најмање двије особе, укључујући команданта Исламског џихада.      

Израелска војска није саопштила детаље, нити се милитантна група оглашавала поводом најновијег ваздушног напада на комплекс који је изградио Катар.

У телевизијском обраћању у ударном термину, израелски премијер Бењамин Нетанијаху је изјавио да је Израел задао жесток ударац милитантима, напомињући да још није завршено.

-Поручујемо терористима и онима који их шаљу - видимо вас гдје год да сте. Не можете се сакрити, а ми бирамо мјесто и вријеме да вас нападнемо - упозорио је он, додајући да ће Израел такође донијети одлуку када ће се успоставити примирје.

Како преноси АП, ово су биле најтеже борбе између двије стране у посљедњих неколико мјесеци, а тај регион је све ближи потпуном рату.

Израел је избјегао нападе на владајућу милитантну групу Хамаса, циљајући само на мању и милитантнију фракцију Исламског џихада, док је Хамас, такође остао по страни.

Израел и Хамас су водили четири рата откако је исламска милитантна група преузела контролу над Газом 2007. године.

Касно синоћ египатски телевизијски канал “Екстра Њуз”, који има блиске везе са египатским безбједносним агенцијама, саопштио је да је Каиро посредовао у прекиду ватре.

Израелски званичници потврдили су да Египат посредује у мировним напорима, али да ће Израел процијенити ситуацију на основу акција на терену, а не декларација.

Савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливан је истакао потребу за деескалацијом напетости током разговора са шефом израелског Савјета за националну безбједност, Ханегбијем, саопштила је Бијела кућа у сријду.

УН

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш сматра да су погибије цивила у Појасу Газе неприхватљиве и позива да се то одмах заустави, саопштио је замјеник портпарола УН Фархан Хак.

-Израел мора да поштује своје обавезе у складу са међународним хуманитарним правом, што укључује сразмјерну употребу силе и предузимање свих изводљивих мјера предострожности да се поштеде цивили и цивилни објекти - рекао је Хак, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана