Украјинске снаге пробиле линију фронта, више од 100.000 војника јуриша на Запорожје

Агенције/ГС
Foto: РГ.ру

МОСКВА/КИЈЕВ - Специјална војна операција руске војске у Украјини - 472 дан.

У Запорошкој области поново се интензивирају борбе, украјинске снаге покренуле офанзиву, али су се, након претрпљених губитака, повукле.

Из Херсонске области евакуисано више од 1.500 људи, након диверзије на Каховској хидроелектрани.

Украјинске снаге пробиле линију фронта: Воде се крваве борбе за сваки метар земље више од 100.000 војника јуриша на Запорожје

Британско министарство одбране тврди да су украјинске снаге у претходних 48 сати направиле значајан помак на истоку и југоистоку Украјине.

- Украјинске снаге су вјероватно направиле значајан напредак и пробиле су прву линију руске одбране, међутим, напредак у осталим областима је нешто спорији - навело је министарство одбране и навело да се поједине руске јединице хаотично повлаче кроз минска поља која су сами поставили и да трпе велике губитке.

Гардијан преноси да је руско ратно ваздухопловство било неуобичајено активно на југу Украјине гдје ваздушни простор пружа веће могућности Русији него у осталим дијеловима земље.

- Нејасно је да ли тактички удари имају ефекат - истиче британско министарство у најновијем извјештају.

Политико: Украјинска противофанзива појачава, али наилази на чврст отпор Руса.

Политико такође преноси да се украјинска противофанзива појачава, али да наилази на чврст отпор Руса.

- Украјинске снаге удвостручиле су нападе око Бахмута у Доњецкој области на истоку Украјине и у Запорожју, али се суочавају са снажним руским отпором. Обе стране тврде да су противницима нанијеле тешке губитке у последњих недељу дана - наводи Политико. 

Украјина: Снаге украјинске војске напредовале до 1.600 метара око Бахмута

Украјинци су објавили да су напредовали до 1.600 метара око Бахмута кога су руске снаге недавно освојиле након вишемјесечних жестоких борби. Јевгениј Пригожин, шеф руске приватне војне компаније Вагнер, назвао је повлачење руских трупа код Бахмута срамотним.а

Украјинске снаге су током ноћи између 7. и 8. јуна покренуле офанзиву у Запорожју, али су их Руси брзо одбацили на почетне положаје, наводи амерички Институт за проучавање рата који свакодневно извјештава о ситуацији на фронту. 

Украјинци су према сателитским снимцима у једном моменту успјели да пробију прву руску линију неких 15 километара југоисточно од стратешког града Орихива, али су одбачени на почетне положаје.

 

САД: Жестоке борбе око Велике Новосилке

Американци су такође примијетили да се воде жестоке борбе око Велике Новосилке која се налази на граници Запорожја и Доњецка.

Руски министар обране Сергеј Шојгу извијестио је предсједника Владимира Путина о борбама, између осталог и о великом нападу украјинске 47. механизоване бригаде, који је према његовим ријечима одбијен у вишечасовној бици у Запорожју.

Војни стручњаци су и прије почетка контраофанзиве предвиђали да је Запорожје највјероватнији главни циљ Украјинаца с обзиром на то да би им ослобађање тог подручја омогућило напредовање према Бердјанску, Мелитопољу и Токмаку одвајајући Русију од окупираних територија на југу Украјине.

Више од 100.000 украјинских војника у Запорожју

Укупан број украјинских снага у запорошком правцу наводно је већи од 100.000.

- Укупна групација Оружаних снага Украјине у запорошком правцу према нашим подацима премашује 100.000 бораца. У овом тренутку у офанзиви је непосредно ангажована релативно мала група - рекао је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Главне резерве налазе се далеко од линије фронта и распоређене су у дијелу Запорошке и Дњепропетровске области који је под контролом украјинских снага.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је данас у разговору са новинарима да су украјинска контраофанзива и одбрамбене операције у току, али је одбио да пружи више детаља.

На питање новинара како коментарише изјаву предсједника Русије Владимира Путина који је у петак рекао да су украјинске снаге свакако започеле своју толико најављивану контраофанзиву, Зеленски је слегнуо раменима и презриво подигао обрве, преноси Ројтерс. 

Најважније чињенице

- Уништена ХЕ Каховка на југу Украјине
- Напади дроновима на Кијев, а потом и на Москву

- Руси освојили Бахмут

- Покушан атентат дроновима на Владимира Путина

- Кина предложила мировни споразум, САД одбиле

- Њемачка шаље тенкове "леопард", а САД "абрамсе"

- Европска унија увела десет пакета санкција Русији

- Послије референдума у ЛНР, ДНР, Херсону и деловима Запорошке области, та подручја су припојена Русији посебним указом Владимира Путина. Запад није признао референдуме

 

- Путин увео ратно стање у те четири области, Руси се почетком новембра 2022. повукли из Херсона

- Украјински пројектил у новембру 2022. пао у Пољску, погинуле две особе

- Саботажа гасовода Северни ток и Северни ток 2 у Балтичком мору у септембру 2022, напад дроновима на руске бродове у Севастопољу

- Русија прогласила дјелимичну мобилизацију

- Експлозија на Кримском мосту. После напада на Кримски мост уследио велики удар руске војске на Кијев и друге градове

- Мисија ИАЕА у Запорожју

- Шведска усвојила закон неопходан за улазак у НАТО

- "Вагнер“ добио оружје, а Суровикин организовао сарадњу са војском Русије.

Канадски премијер Трудо у изненадној посети Кијеву

Очекује се да се канадски премијер Џастин Трудо састане са председником Украјине Володимиром Зеленским, као и да потврди подршку Отаве властима у Кијеву.

Бијела кућа: Русија је добила неколико стотина дронова од Ирана

Бијела кућа је саопштила да "изгледа да Русија појачава војну сарадњу са Ираном" и да је добила неколико стотина офанзивних дронова које користи приликом напада на Украјину.

 Жестоке борбе у Доњецкој области

Жестоке борбе воде се у Доњецкој области, саопштиле су и украјинске и руске власти.

Украјина је евакуисала више људи у области Херсон, где су, према наводима званичника, најмање четири особе погинуле у поплавама изазваним уништавањем бране Каховка.

Украјинска Јужна команда: Убијене три особе у руском нападу дроновима на Одесу

Јужна команда украјинске војске саопштила је данас да су у раним јутарњим часовима убијене три особе, а најмање 10 је повређено у руском нападу дроновима на област Одесу. Команда додаје да су руске снаге користиле ирански дрон "шахид" како би напали тај регион, а све беспилотне летелице су уништене, пренео је "Кијев индепендент".

Дијелови погођених дронова захватили су солитер, због чега је избио пожар који су ватрогасци угасили. Штете је било и на околним зградама. Војна администрација области Суми, на североистоку Украјине, такође је данас објавила да су руске снаге гранатирале седам заједница у тој области и да је рањена једна особа.

Путин: Русија после 7. или 8. јула почиње да размешта тактичко наоружање у Белорусији

Русија ће послије 7. или 8. јула почети да размешта наоружање на територији Белорусије, након завршетка припремних радова, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку с белоруским колегом Александром Лукашенком.

- Ситуација је у целини стабилна, чак бих рекао, добра. Сарађујемо у тој сфери. У вези с најосетљивијим питањима, о којима смо с договарали, све тече по плану – 7. или 8. јула се завршава припрема одговарајућег наоружања и одмах ћемо почети да радимо на томе да на вашој територији разместимо одговарајуће видове наоружања. Све тече по плану и све је стабилно - рекао је Путин.

Пресретнута три украјинска ударна дрона

Представник руских безбедносних снага саопштио је да су три украјинска ударна дрона пресретнута код Запорошке нуклеарке средствима за електронско ратовање, преноси 24седам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана