Братислава суспендује увоз житарица из Украјине

ГС/Агенције
Братислава суспендује увоз житарица из Украјине

МОСКВА/КИЈЕВ – Специјална операција у Украјини – 416. дан.

Најжешће борбе воде се на подручју Лимана, Бахмута, Авдејевке и Маринке у Доњецкој области. Предсједник Украјине Володимир Зеленски је навео да су Украјинци дочекали Ускрс са непоколебљивом вјером у неповратност побједе доброте, истине и живота. Руски предсједник Владимир Путин састао се са министром одбране Кине Ли Шангфуом и поручио да Кина и Русија активно сарађују у области одбране.

Песков: Потребна потпуна борбена готовост морнарице
 Потпуна борбена готовост Ратне морнарице Русије потребна је усљед турбулентних времена, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је новинарима рекао да постоји пријетња од регионалних сукоба.

"Наше окружење је веома турбулентно у многим подручјума, препуно конфликтних ситуација и регионалних сукоба. Добро смо упознати са географијом тих регионалних сукоба и о томе се ради", истакао је Путин.

Братислава суспендује увоз житарица из Украјине
 Словачка ће привремено суспендовати увоз житарица и других одабраних производа из Украјине, саопштио је словачки премијер Едуард Хегер.

"Словачка ће привремено суспендовати увоз житарица и других производа из Украјине. Састанак радне групе по том питању биће одржан данас", написао је Хегер данас на друштвеним мрежама.

Бивши словачки премијер Роберт Фицо позвао је власти те земље да одмах забране увоз житарица из Украјине, рекавши да пољопривредници Словачке "већ дуже вријеме вапе за помоћ".

Предсједник Русије Владимир Путин затражио је раније од руског министра одбране Сергеја Шојгуа да посебну пажњу обрати на развој и припрему изненадних инспекција Пацифичке и других руских флота.

Братислава послала свих 13 ловаца "МиГ-29" Кијеву
Словачко Министарство одбране објавило је трансфер свих 13 борбених авиона "МиГ-29" које је Братислава обећала Украјини, пише лист "Правда".

"Пренос је обављен на тлу, под максималним безбједносним условима. Изражавам захвалност свим учесницима јер су такви случајеви - пренос авиона - заиста сложени и представљају важну логистичку операцију", рекао је словачки министар одбране Јарослав Над.

Министарство одбране Словачке саопштило је 22. марта да украјински специјалисти обављају послове на прихватању борбених авиона "МиГ-29", који су дати Кијеву без надокнаде.

Новинска агенција ЧТК јавила је 23. марта да су прва четири авиона, од 13 повучених прошле године, пребачени у Украјину.

У међувремену, из руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу речено је агенцији ТАСС да испорука борбених авиона Словачке Украјини представља грубо кршење међународних обавеза Братиславе по питању даљег извоза руског наоружања. /
 

Мађарска разматра продужење забране увоза хране и житарица из Украјине
Мађарска би могла да продужи забрану увоза украјинских житарица након садашњег рока истека 30. јуна, ако ЕУ не предузме довољне мјере да заштити мађарске пољопривреднике, изјавио је данас државни секретар мађарског министарства пољопривреде Шандор Фаркаш.

Пољска и Мађарска најавиле су у суботу забрану увоза житарица и друге хране из Украјине како би заштитиле своје локалне пољопривредне секторе, и на тај начин навеле власти ЕУ да им изрекну опомене, преноси Ројтерс.

Раније данас и Словачка је саопштила да ће привремено обуставити увоз житарица и других производа из Украјине.        

Министарство пољопривреде те земље саопштило је да је на нивоу владе потребно увести строже мјере за регулисање увоза робе из Украјине.

Министарство је упозорило да је исцрпело све законске опције за регулисање увоза из Украјине, уз одржавање коридора солидарности, који су првобитно били намијењени за извоз житарица у треће земље.

Међутим, велике количине житарица завршавају у европским складиштима и изазивају дестабилизацију тржишта у земљама чланицама ЕУ.

Европска комисија је критиковала обустављање увоза пољопривредних производа из Украјине у Пољску и Мађарску, напомињући да трговинска политика спада у искључиву надлежност ЕУ, те су стога, како је наведено, једностране мјере неприхватљиве.

Барбин: Данске власти се не придржавају никаквих „црвених линија" по питању испоруке новог наоружања Кијеву

Данске власти се не придржавају никаквих „црвених линија" по питању испоруке новог наоружања Кијеву и не размишљају о цијени ескалације сукоба за украјински народ, изјавио је руски амбасадор у Копенхагену Владимир Барбин у интервјуу листу "Известија".

Према Барбиновим ријечима, Копенхаген „и даље вјерује да је Запад способан да нанесе војни пораз Русији у Украјини". 

Он је напоменуо да Данска не размишља о томе каква судбина чека Украјину и њене грађане у случају ескалације сукоба.

"На основу таквих перцепција, Копенхаген данас нема никакве 'црвене линије' нити забране за испоруке све новијег и новијег оружја", рекао је он.

Министри спољних послова Г7 сложили су се да наставе да подржавају Украјину

Министри спољних послова Г7 сложили су се да наставе да подржавају Украјину и оставе на снази санкције против Русије, као и да сарађују на пооштравању контроле над поштовањем рестриктивних мјера.

„Г7 је потврдила да ће задржати оштре санкције Русији, као и да ће наставити да пружа снажну подршку Украјини", наводи се у саопштењу, објављеном након сједнице, посвећене ситуацији око Украјине у оквиру састанка министара спољних послова Г-7, одржаног у Каруизави (префектура Нагано).

Поред тога, они су се „сложили да ојачају сарадњу у вези са (борбом) против заобилажења санкција и спрјечавања испорука оружја Русији из трећих земаља".

С тим у вези, јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши, предсједавајући састанком, указао је на важност „јачања сарадње са земљама, укључујући оне глобалног југа". 

Ове земље у развоју не придружују се политици санкција према Москви и заузимају неутралну позицију.

У раним јутарњим сатима у Белгороду у Русији одјекнуле су жестоке експлозије. 

Локални Телеграм канали јављају о проблемима с опскрбљивањем електричном енергијом у граду, док су регионалне власти потврдиле „пожаре на цивилним објектима“.

Гувернер Вјачеслав Гладков написао је на Телеграму да су „забиљежена два пожара на цивилним објектима“ у Белгороду и округу Белгород. Притом није прецизирао што је тачно изазвало пожаре.

Локални Телеграм канали извјештавају о проблемима с опскрбљивањем струјом у средишту Белгорода, претпостављајући да је то повезано с погођеном једном од градских електричних трафостаница. Нестанку струје претходили су звукови експлозија.

Већина руских извора тврди да је експлозије изазвала украјинска беспилотна летјелица.

Током протеклих неколико мјесеци више је пута пријављено виђење и експлозије дронова у Белгороду и другим руским регијама које граниче с Украјином, као и у другим подручјима Русије.

Лавров у посјети Бразилу, Венецуели, Никарагви и Куби

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров боравиће од данас до 21. априла у посјети земљама Латинске Америке – током које ће обићи Бразил, Венецуелу, Никарагву и Кубу, саопштило је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да ће Лавров имати пријеме код највишег руководства ових држава и преговоре са министрима спољних послова, преносе РИА новости.

Руски министар лети у регион са специфичном агендом у циљу јачања обострано корисне сарадње тих земаља у политичкој, трговинској, економској, образовној, хуманитарној, културној и другим областима.         

У центру преговора биће питања јачања међународно-правних темеља савременог свијета, чија је носећа структура Повеља УН, каже се у саопштењу.

У Украјини није било мирно ни за Ускрс. Руске снаге настављају нападе у правцу Лимана, Бахмута, Авдејевке и Маринике.

Лавров у посјети Бразилу, Венецуели, Никарагви и Куби

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров боравиће од данас до 21. априла у посети земљама Латинске Америке – током које ће обићи Бразил, Венецуелу, Никарагву и Кубу, саопштило је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да ће Лавров имати пријеме код највишег руководства ових држава и преговоре са министрима спољних послова, преносе РИА новости.

Руски министар лети у регион са специфичном агендом у циљу јачања обострано корисне сарадње тих земаља у политичкој, трговинској, економској, образовној, хуманитарној, културној и другим областима.         

У центру преговора биће питања јачања међународно-правних темеља савременог света, чија је носећа структура Повеља УН, каже се у саопштењу.

У Украјини није било мирно ни за Васкрс. Руске снаге настављају нападе у правцу Лимана, Бахмута, Авдејевке и Маринике.

Кијев наводи да се у Бахмуту воде крваве бомбе, али тврде да њихови војници одољевају нападима. Украјинске снаге испалиле су 20 ракета из вишецјевних бацача у правцу Доњецка. Погођена је црква у којој је на васкршењем бдењу било неколико десетина људи. На Васкрс још једна велика размјена заробљеника. Русија је ослободила 130 украјинских војника.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски је навео да Украјинци дочекују Ускрс са непоколебљивом вјером у неповратност побједе доброте, истине и живота.

Руски предсједник Владимир Путин се у Москви састао са кинеским државним саветником и министром одбране Ли Шангфуом, подсјетио на недавну посету кинеског председника Си Ђинпинга Русији, наводећи да је она била веома продуктивна и да је разговарано и о сарадњи између војних ресора.

Путин је рекао да Кина и Русија активно сарађују у области одбране, редовно размењују корисне информације, сарађују у области војно-техничке сарадње и одржавају заједничке војне вежбе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана