Жесток топлотни талас: Затворен Акропољ, крцате мобилне клинике

ГС
Foto: Танјуг

АТИНА - Грчка је данас затворила древни Акропољ током најтоплијег дијела дана како би заштитила туристе и док јужна Европа пати од жестоког топлотног таласа, више од 100 милиона Американаца се такође суочило са незапамћеним врелинама.

Европска свемирска агенција (ЕСА), чији сателити прате температуру копна и мора, упозорила је да се Италија, Шпанија, Француска, Њемачка и Пољска суочавају са екстремним условима. Температуре сљедеће недјеље могле би да оборе тренутни европски рекорд од 48,8 степени Целзијуса забилежених на италијанском острву Сицилији у августу 2021.

Италијански метеоролози су сљедећу фазу европског топлотног таласа назвали “Харон” - референца на скелара душа мртвих у грчкој митологији. То успијева овонедјељном “Керберу” названом по троглавом псу подземља. Свијет је прошле недјеље забиљежио најтоплији дан икада, а научници су кривили комбинацију дугорочног глобалног загријавања изазваног гасовима стаклене баште, са краткорочним појачањем Ел Ниња, редовног обрасца топлог времена који потиче из Пацифика.

Смрт, опекотине и дехидрација

У многим мјестима на југозападу САД, гдје су врућа љета нормална, наредних дана прогнозирају се екстремне температуре које би могле да оборе рекорде. Град Финикс у држави Аризони већ има 15 дана заредом са температурама већим од 43,3 Целзијуса, а крцате су и мобилне клинике које лијече бескућнике који пате од опекотина трећег степена и тешке дехидрације.

Утицај екстремне љетње врућине довео је у фокус овонедјељну студију која каже да је чак 61.000 људи можда умрло на великој врућини широм Европе прошлог љета.

Џоан Балестер, професор на Институту за глобално здравље у Барселони, рекла је да је Француска извукла поуке из смртоносног топлотног таласа из 2003. који би земље попут Италије, Грчке, Шпаније и Португала могле да прате.

- Постоје мјере које су релативно јефтине, као што је, на примјер, координација јавних субјеката који такође врше попис угроженог становништва - рекла је Балестер, коауторка овонедјељне студије.

“Али постоје много скупље мјере, као што је, на пример, редизајн градова за побољшање услова становања”, казала је она за Ројтерс.

Акропољ, не сада

У Атини, са температуром изнад 40 степени Целзијуса, власти су затвориле брдо Акропољ, дом храма Партенона који сваке године посјећују милиони туриста, од поднева до 17 сати. Огромне гужве су раније формирале дуге редове на врућини да уђу на локацију, многи су носили шешире и мијешали се, други су пили воду и носили кишобране.

Брдо постаје посебно загушљиво због своје надморске висине и недостатка хлада. Једној жени која је сједјела на тлу је хитна помоћ помогла након што се онесвијестила. Неки су са Акропоља у колицима за голф пребачени у инвалидска колица.

Грчко министарство цивилне заштите упозорило је на ризик од шумских пожара у пет области и поручило људима да избјегавају спаљивање корова из страха од изазивања пожара. Шумски пожари погодили су и дјелове Хрватске у близини јадранске обале.

Љекари су упозорили да су најугроженији сиромашнији старији људи са постојећим здравственим проблемима.

- Они пате од срчаних проблема, хроничног бронхитиса, можданог удара, отказивања бубрега - рекао је Ангел Абад из канцеларије за одрживи развој у мадридској болници Ла Паз, наводи Ројтерс.

- Већина има ниску социо-економску позадину и знамо да су у овим случајевима људи који немају клима-уређај рањивији. Суочени су са већим ризиком и већом смртношћу по доласку на одељење хитне помоћи - додао је Абад, љекар и специјалиста за јавно здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана