Жене и дјеца из источне Eвропе регрутују се за крађе по продавницама

Срна
Жене и дјеца из источне Eвропе регрутују се за крађе по продавницама

ЛОНДОН - Организоване криминалне банде у Великој Британији кријумчаре жене и дјецу из земаља источне Европе за масовну крађу по продавницама у Британији, због чега је дошло до алармантног пораста криминала у малопродаји.

Жене и дјеца из источне Европе се у великом броју кријумчаре у Велику Британију, а онда их банде распоређују ради крађа у продавницама. Полиција и добротворне организације које раде са угроженим људима кажу да су многе жртве трговине људима такође под притиском да џепаре, просјаче и продају дрогу, као и да је још хиљаде младих тражилаца азила који су стигли у Британију без пратње у опасности од даље експлоатације.

У једном случају, источноевропска криминална група са сједиштем у Глазгову регрутовала је 154 лопова од 2019. године. Банда стратешки циља трговце на мало у великим градовима, укључујући Лондон, Бирмингем, Манчестер, Дарлингтон и разне локације широм сјевера Британије и Шкотске.

Крађе у малопродаји су у порасту у Великој Британији, при чему су порасле за 25 одсто на годишњем нивоу у Енглеској и Велсу, док је Шкотска забиљежила пораст од 21 одсто у односу на годину раније.

Аналитичари кажу да је ово још један доказ да се Британија суочава са епидемијом такозваног малопродајног криминала, наводи "Јуроњуз". Иако се крађа по продавницама сматра ситнијим кривичном дјелом, повећан број крађа довео је прошле године до губитка за малопродајне ланце од 1,15 милијарди евра.

Већина рогрутованих лопова су жене и дјеца из источне Европе, јер се сматра да обезбјеђење на њих не обраћа толико пажњу. Иако се британски држављани најчешће идентификују као жртве модерног ропства и трговине људима у Британији, одмах за њима су Албанци, Вијетнамци и Румуни, од којих су многи или легално у Енглеској или су остали дуже од датума на визи.

Велика Британија је привлачно мјесто за многе људе из источне Европе, са великим успостављеним заједницама, бољом платом и бољим приступом медицинским услугама, наводи се у недавном извјештају Комитета за унутрашње послове о трговини људима. Ту се посебно истичу жене из Румуније.

Румунија, заједно са другим источноевропским земљама, има низак ниво плата, широко распрострањено сиромаштво, ограничен приступ високом образовању и недостатак државне подршке, посебно за самохране мајке, што их чини више угроженим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана