Жене бивших бораца „Исламске државе“ из Новог Пазара о животу у курдском кампу у Сирији

ГС
Жене бивших бораца „Исламске државе“ из Новог Пазара о животу у курдском кампу у Сирији

Двије жене из Новог Пазара, чији су мужеви бивши борци терористичке организације “Исламска држава” (Исил), а које са дјецом годинама живе у тешким условима у кампу у Сирији, испричале су фото-репортеру из Србије Горану Томашевићу зашто су дошле у ту земљу. Признају да се кају због деце, да чекају сусрет са породицом са Балкана, али и мантије и ћевапе. Позивају Србију да их врати у земљу.

Фото-репортер Глоб енд мејла Горан Томашевић разговарао је на сјеверу Сирије, дијелу територије који доминантну контролишу Курди, са двије жене из Новог Пазара које су са дјецом годинама у кампу Ал Рож у коме се, како се процјењује, налази око четири хиљаде људи без основних животних услова.

Алма Смајловић из Новог Пазара испричала је да је држављанка Србије, те да је у Сирију дошла 2014. са породицом, а да се у кампу налази шест година, од 2017. године.

-Издржавам казну, сматрам да је илегална. Шест година, још увек нема пресуде. Ту сам са своје четворо малолетне деце -, прича Смајловићева у видео-снимку приказаном у емисији РТС-а Око магазин.

Каже да се њен осмогодишњи син налази у курдским затворима, за које Курди наводе да су центри за рехабилитацију дјечака који су били у Исилу.

-Била сам три године у Исилу, тако се и овде патим шест година у кампу. Нисмо навикли на овакву врсту живота. Желимо и апелујемо на Србију да нас врати, да нам да шансу за нормалан живот. Ту смо да побијемо стереотипе који се везују за нас - испричала је Смајловићева.

Друга жена из Новог Пазара започиње причу ријечима да се удала за погрешног човека.

-Довео ме је у Сирију и када сам покушала да избегнем, нисам могла. Он је мртав, а ја сам се заглавила овде и чекам излаз - додаје.

На питање фото-репортера Томашевића какав је живот у кампу одговара: “Са лудим женама, овако нико не жели да живи. Желим да се вратим у нормалан свет, где су људи цивилизовани, да виде моја деца шта је живот, цивилизован народ”.

Испричала је и да јој недостају слобода, породица, цивилизовани народ, али и ћевапи, бурек, мантије...

Фото-репортер из Хрватске Зоран Мариновић за Око магазин преноси да дјеца са Балкана бивших бораца “Исламске државе” у Сирији живе без здравствене заштите и образовања у такозваним центрима за рехабилитацију.

-Недостају ми мајка, сестра, породица и Србија, да живим, да се играм - испричао му је један осмогодишњак из Новог Пазара који је са седам година доведен у Сирију. Фото-репортер прича и да га је питао да ли би желио да буде ауто-механичар или можда ватрогасац, али да дјечак није ни знао шта су та занимања.

Осмогодишњак се присјећа да је волио да игра фудбал, те да је навијао за Црвену звезду, као и да би једног дана желио да буде у Реал Мадриду.

Некадашњи припадник “Исламске државе” поријеклом из Хаџића, отишао је у рат у Сирију гдје је тренутно у затвору, рекао је фото-репортеру Мариновићу да му је намјера била да помогне муслиманима које је, каже, тлачио режим.

На питање да ли је свјестан да је тај позив довео до више од пола милиона мртвих и четири милиона избјеглица, тврди да за то није знао.

-Нисам дошао са том намјером, већ да помажем муслиманском народу који је био потлачен. Не правдам се. Цифре које наводиш нисам знао - прича бивши припадник ИСИС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана