Жена бившег предсједника Француске оптужена за утицај на свједоке

Танјуг
Foto: Агенције

ПАРИЗ - Бивша прва дама Француске Карла Бруни-Саркози оптужена је за утицај на свједока који терети њеног мужа, бившег француског предсједника Николу Саркозија за илегално финансирање политичке кампање средствима добијеним од бившег либијског лидера Моамера Гадафија, пренијели су данас француски медији.

Према тврдњама неименованог француског званичника, Карла Бруни (56), бивши супермодел, моћи ће да се брани са слободе, али уз забрану контаката са свима који су укључени у овај процес, осим са својим супругом, преноси портал Франс 24.

Прелиминарни оптужни предлози против Бруни-Саркози укључују утицај на ји покушај преваре судија који истражују њеног супруга због сумње да је примио нелегална средства током предсједничке изборне кампање 2007. године.

Након што је у мају ове године испитана од стране полиције, њени адвокати су саопштили да је пружила "корисне информације и појашњења", али нису детаљније коментарисали.

Француско-либански бизнисмен Зиад Такиедине је више пута поновио да је 2006. и 2007. године помогао у достави око пет милиона евра у кешу које је Гадафи послао Саркозију и његовом главном савјетнику.

Зиад Такиедин је кључни свједок у овом процесу за доказивање оптужбе да је Саркози примио од режима некадашњег либијског предсједника Муамера Гадафија милионе евра кроз нелегалне уплате.

Истрага је показала, између осталог, да је Бруни-Саркози у јуну 2021. године избрисала све електронске поруке размијењене са француском "краљицом папараца" Мишеле Маршан на дан када је Маршанова оптужена за утицање на сведоке.

Никола Саркози, предсједник Француске у мандату од 2007. до 2012. године, већ је осуђен у два друга случаја, али одлучно је негирао кривицу у свим судским поступцима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана