Поларно невријеме оковало Британска острва

ГС
Поларно невријеме оковало Британска острва

ЕДИНБУРГ - Хладни фронт са сјевера захватио је Британска острва и донио продор врло хладне ваздушне масе са сјевера, односно из поларних предјела.

С обзиром на то да су Британска острва у потпуности окружена водом, ледена ваздушна маса је док се кретала са сјевера преко топлије површине Атлантика, покупила велику количину влаге и дошло је до формирања облачности са обилним снегом.

Управо се Шкотска нашла на овом најјачем удару снијега и ниских температура, при чему су температуре и на обалном подручју опале на 0°Ц, унутар копна и ниже, а на планинама и знатно ниже.

Снијег је праћен веома јаким и хладним сјеверним вјетровима, а осим Шкотске, на удару снијега и јаких вјетрова нашли су се и сјеверни предјели Енглеске и Велса, али и дијелови Сјеверне Ирске.

Под снијегом су Глазгов и Единбург.

Снијег је паралисао многе предјеле и завијао путеве, при чему је настао хаос у саобраћају.

Снијег је веома ријетка појава на Британским острвима и зими и то захваљујући веома благој океанској клими и зимским температурама налик оним на сјеверном Јадрану.

Иначе, хладна ваздушна маса спустила се све до југа Енглеске.

Поред ниских дневних температура, овај поларни удар са сјевера донијеће ледене ноћи и јутра, уз веома ниске температуее ваздуха. До петка се у ноћним и јутарњим часовима очекују температуре од -10 до 0°Ц, чак ће и на подурчју Лондона бити и до -7°Ц. Још хладније вријеме биће у Шкотској, уз минималне температуре испод -10°Ц, на планинама и ниже.

Иначе, просјечне јануарске мининалне и максималне температуре ваздуха у јануару увијек су у плусу.

Све до петка Британска острва биће на удару веома хладне ваздушне масе, уз обилни снијег у Шкотској.

Током викенда се очекује утицај снажног циклона са центром југозападно од Енглеске, па ће доћи до значајнијег отопљења, уз јак, на ударе и олујне југозападне вјетрове са кишом, а температуре ће бити и изнад 10°Ц, при чему ће значјније отоплити и на сјеверу Шкотске, преноси "Телеграф".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана