Земљотрес однио више од 1.200 живота, повријеђено више од 6.000 особа VIDEO

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

АНКАРА – У разорном земљотресу који је јутрос погодио југ Турске досад је погинуло 912, а повријеђено 5.385 особа, потврдио је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, док је у Сирији погинуло најмање 326 људи, а повријеђено је више од 1.000.

Ердоган је данас стигао у сједиште Управе за ванредне ситуације Турске (АФАД) у главном граду Анкари, гдје је подијелио најновије информације везане за земљотрес који јутрос потресао Турску.

„У земљотресу у Турској погинуло 912, а повријеђено 5.385 особа“, рекао је Ердоган, напомињући како се настављају активности потраге и спашавања грађана који су остали испод срушених зграда.

Нагласио је како је Турску погодила највећа у посљедњих више од 80 година.

"Јутрос у 4.17 потресла нас је највећа катастрофа након земљотреса у Ерзинчану 1939. године који смо доживјели у прошлом вијеку", казао је Ердоган.

Турски предсједник казао је како су државне институције са свим службама мобилизоване на земљотресом погођеном подручју.

„Више од 9.000 спасилаца тренутно трага за несталима у земљотресу, број спасилаца се стално повећава. Испод рушевина до сада спашено 2.470 особа, број срушених зграда досегао је 2.818“, казао је Ердоган.

Додао је да је почела успостава контаката с Турском а с циљем међународне помоћи. Према ријечима Еродгана, НАТО, Европска унија и 45 земаља понудили су помоћ Турској.

Епицентар земљотреса регистриран је у округу Пазарчик у турском Кахраманмарасу, а потом је услиједило 50 накнадних подрхтавања тла од којих је најјаче износило 6,6 степени по Рихтеру. Провинције Газиантеп, Санлиурфа, Дијарбакıр, Адана, Адијаман, Малатја, Османије, Хатај и Килис су такође тешко погођене потресом.

BREAKİNG NEWS
The image of the final state of the buildings after the earthquake that came from the province of Hatay after the big earthquake that occurred in Turkey. :(Turkey earthquake kahramanmaras deprem pic.twitter.com/W1nZ7Kijjw

— Eren (@Eren50855570) February 6, 2023

Школе у 10 градова и покрајина затварају се на недjељу дана

Школе у 10 градова и покрајина Турске, које су погођене данашњим разорним земљотресом, биће затворене на недjељу дана, рекао је потпредсjедник Турске Фуат Октај.

Ријеч је о школама у градовима и покрајинама Кахраманмараш, Хатај, Газијантеп, Османије, Адијаман, Малатија, Шанлијурфа, Адана, Дијарбакир и Килис, преноси Би-Би-Си.

Октај је рекао да су обустављени летови ка и са аеродрома у покрајини Хатај, као и да су аеродроми у Кахраманмарашу и Газијантепу затворени за цивилне летове.

Власти у Сирији: Најмање 326 погинулих у земљотресу, више од 1.000 повријеђених

Најмање 326 људи је погинуло у Сирији, а  више од 1.000 је повријеђено у земљотресу који је погодио погранично подручје те земље и Турске, јавила је државна новинска агенција САНА позивајући се на високог здравственог званичника.

Он је прецизирао да су повређене 1.042 особе, преноси Ројтерс.         

Агенција наводи да се претпоставља да је то број жртава само на подручју које контролише влада.

Спасиоци су раније саопштили да је у дијелу Сирије који контролише опозиција погинуло 147 људи погинуло, а више од 340 повријеђено.

Турски АФАД ревидирао јачину земљотреса на 7,7 степени

Управа за ванредне ситуације Турске (АФАД) објавила је да је јачина земљотреса који је погодио округ Пазарчик у Кахраманмарасу ревидирана на 7,7 степени након детаљних сеизмолошких података, јавља Анадолија.

АФАД је на друштвеним мрежама објавио да је поменуто подручје погодио земљотрес јачине 7,7 степени, док је раније објављено да је јачина земљотреса износила 7,4 степена по Рихтеру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана