Земље широм свијета спровеле једну од највећих евакуација из Судана

Танјуг
Земље широм свијета спровеле једну од највећих евакуација из Судана

КАРТУМ- Више земаља спровело је до данас једну од највећих евакуација страних држављана из Судана у коме су изненада, 15. априла, избили сукоби између суданске војске и паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).

Поједини странци су пребачени авионима, док су неки морали да пређу око 800 километра од сукоба захваћеног главног града Картума до Порт Судана на Црвеном мору како би се укрцали на бродове, пренио је Ројтерс.

Саудијска Арабија је преко Црвеног мора евакуисала 5.197 људи 100 националности, саопштило је Министарство спољних послова.

Међу евакуисанима су 184 саудијска држављанина. Америчке снаге евакуисале су америчке и поједине стране дипломате 22. априла.

До јуче је скоро 1.000 Американаца напустило Судан, а други конвој је стигао у Порт Судан да би даље путовао преко Саудијске Арабије. Британија је саопштила да је евакуисала 2.122 људи, углавном Британаца и да је договорила додатни лет из Порт Судана за данас након што је обавила посљедњи лет из Картума у суботу, наводећи као разлог пад тражње и сукобе на терену.

Египат је евакуисао укупно 6.399 Египћана, од којих 1.072 у петак. Египатско Министарство спољних послова саопштило је у четвртак да је око 16.000 људи прешло из Судана у Египат, укључујући 14.000 суданских држављана.

Њемачка је у сриједу саопштила да је окончала своју операцију евакуације људи из Судана.

Она је евакуисала више од 700 људи, међу којима око 200 њемачких држављана.

Током евакуације Њемачка је пребацила људе из више од 30 земаља, укључујући Белгију, Британију, Холандију, Јордан и САД.

Влада Француске саопштила је у четвртак да је до сада евакуисала 936 људи, укључујући Британце, Американце, Канађане, Етиопљане, Холанђане, Италијане и Швеђане као и Французе.

Италијански војни авиони који су летели из Џибутија евакуисали су 83 Италијана и 13 људи других националности, укључујући децу и италијанског амбасадора. Око 100 холандских држављана евакуисано је из Судана од 23. априла, изјавио је министар иностраних послова Вопке Хоекстра.

Швајцарска је затворила своју амбасаду и евакуисала целокупно швајцарско особље и њихове породице. Кина је саопштила да је већина њених држављана безбједно евакуисана у групама у сусједне земље.

Министарство спољних послова саопштило је да је од уторка до четвртка скоро 800 људи пребачено морем и више од 300 отпутовало у суседне земље копненим путем. Више од 1.200 Индијаца евакуисаних из Судана стигло је у Џеду у Саудијској Арабији од четвртка и ускоро ће допутовати у Индију. Иранско министарство спољних послова саопштило је у суботу да је 65 иранских држављана отишло из Порт Судана, преко Џеде у Иран. Оружана борба за власт између суданске војске и РСФ избила је 15. априла. Војска и РСФ су срушиле цивилну владу у пучу у октобру 2021. године.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана