Жељезнички саобраћај у Француској се постепено нормализује послије саботажа

Танјуг
Жељезнички саобраћај у Француској се постепено нормализује послије саботажа

ПАРИЗ - Жељезнички саобраћај у Француској данас је почео да се враћа у нормалу пошто су инжењери радили читаве ноћи да поправе оштећене сигналне станице и каблове.

Напади, који су се догодили у ноћи између четвртка и петка, довели су до поремећаја у жељезничком саобраћају јуче, на дан отварања Олимпијаде, а погођене су биле линије између Париза и других великих градова као што су Лил, Бордо и Стразбур, преноси данас Франс24.

Напад на линији Париз-Марсеј је спријечен, саопштила је француска државна жељезница СНЦФ.

-На источном правцу саобраћање брзих возова је нормално настављено од јутрос, док на линијама на сјеверу, у Бретањи и на југозападу 70 одсто возова има кашњења од сат до два - навела је данас жељезница.

Компанија Еуростар саопштила је да је отказала четвртину полазака између Лондона, Париза, Брисела и Амстердама, као и да ће отказати око петину полазака током викенда. Британски премијер Кир Стармер био је принуђен да умјесто брзим возом путује авионом на церемонију отварања Олимпијаде која је одржана синоћ. За сада нико није преузео одговорност за нападе.

На више локација на жељезничкој мрежи у ноћи између четвртка и петка пресјечени су или запаљени оптички каблови у близини пруга који обезбјеђују пренос сигурносних информација возовођама. Извор близак истрази навео је да је ријеч о добро припремљеној операцији коју је организовала “иста структура”.

Париско тужилаштво је покренуло истрагу о оштећењу имовине које ће вјероватно нанијети штету фундаменталним националним интересима, а у њу је укључено више од 50 истражитеља, навео је други извор.

-Наше обавјештајне службе и полиција су мобилисани како би пронашли и казнили починиоце ових криминалних аката - објавио је на платформи Икс премијер Габријел Атал, додајући да су напади припремљени и да представљају координисане акте саботаже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана