Врховна рада: Ратно стање и општа мобилизација продужени за три мјесеца

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини – дан 432. У Бахмуту и Марјинки су најжешће борбе, саопштио је украјински Генералштаб. Руски начелник саопштио да је гранатирано село у Брјанској области, али да нема жртава. Руски министар одбране позвао да се удвостручи производња високопрецизног оружја.

Железњак: Ратно стање и општа мобилизација продужени за три мјесеца
Ратно стање и општа мобилизација у Украјини продужени су за 90 дана, саопштио је украјински посланик Јарослав Железњак.

"Услови ратног стања и мобилизације у Украјини продужени су од 20. маја 2023. године у 4.30 часова за 90 дана, односно до 18. августа 2023. године", написао је Железњак на "Телеграму".

Он је подсјетио да је ово седмо продужење ратног стања које је изгласао украјински парламент Врховна рада, јавио је ТАСС.

Ратно стање у Украјини проглашено је 24. фебруара прошле године, а украјински предсједник Владимир Зеленски наредио је општу мобилизацију дан касније.

Зеленски је јуче предао Врховној ради приједлог за продужење ратног стања и опште мобилизације за три мјесеца. 

Путин: Учинићемо све за нормалан живот у новим областима
Руске власти учиниће све што је у њиховој моћи да врате живот у нормалу у новим областима Руске Федерације, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

"Граде се и обнављају путеви, као и стамбени, едукативни, здравствени и енергетски објекти. Припрема се индустријска и пољопровредна производња. Наравно, наставићемо да се досљедно бавимо овим питањима како би се живот у градовима и селима у тим областима могао вратити у нормалу", рекао је Путин.

Он је нагласио да се, упркос свим потешкоћама, ради "велики посао" у Донбасу и Запорошкој и Херсонској области, јавио је ТАСС. 

Данска донира Украјини 228 милиона евра за војне потребе

Данска ће донирати Украјини 1,7 милијарди данских круна (228 милиона евра) за војне сврхе, рекао је министар одбране те нордијске земље Троелс Лунд Полсен.

Министар је такође рекао да ће Данска смањити број војника у Ираку почевши од почетка 2024. зато што ће се фокусирати на балтичке земље.

Кремљ: Не знамо ништа о мисији Ватикана за рjешавање сукоба у Украјини

Кремљ није упознат са мисијом Ватикана да помогне у решавању украјинске кризе, о чему је говорио папа Фрања, каже портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Не знамо ништа о томе", одговорио је Песков новинарима на питање да ли Кремљ зна нешто о мисији, преносе РИА Новости.

Папа Фрања је у недjељу, током повратка из Мађарске у Ватикан, рекао новинарима у авиону да је Ватикан укључен у тајну мировну мисију у Украјини, у покушају да се оконча сукоб између Украјине и Русије.

"Вољан сам да урадим све што треба да се уради. Постоји мисија која је у току, али није јавна. Када буде вријеме, открићу је", рекао је папа Фрања.

Кремљ: Вашингтон није имао начина да дође до података о нашим жртвама

Кремљ је одбацио америчку процјену руских војних жртава у Украјини, истичући да Вашингтон није имао начина да дође до тачних података.

Бела кућа је у понедјељак оцијенила да је у руској војсци било 100.000 жртава у посљедњих пет мјесеци, укључујући више од 20.000 мртвих.

Русија је посљедњи пут јавно објавила сопствени број губитака у септембру, када је то рекао министар одбране Сергеј Шојгу. Тада је, наиме, рекао да је страдало 5.937 руских војника.

Москва: Нисмо обавијештени о састанку о извозу жита преко Црног мора

Руско Министарство спољних послова саопштило је да није добило никакве информације о састанку са представницима Турске и Украјинеда гдје би се разговарало о продућењу важења спотазума о извозу жита преко Црног мора, преноси Тас.

Шојгу је позвао да се удвостручи производња високопрецизног оружја

Русија би требало да удвостручи производњу високопрецизног оружја у најкраћем могућем року, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Истакао је да су украјинске трупе у априлу изгубиле 430 тенкова и других оклопних возила, 277 дронова и осам авиона, рекао је Шојгу током тематске конференције Министарства одбране Русије, преносе РИА Новости.

Наши војници су уништили осам летјелица, 277 беспилотних летелица, 430 тенкова и других оклопних борбених возила, 18 вишецијевних ракетних система, 225 артиљеријских оруђа и минобацача, истакао је Шојгу говорећи о губицима непријатеља у априлу.

Руски министар је процијенио губитке Оружаних снага Украјине за мјесец на више од 15.000 војника.

Руске оружане снаге су активне дуж цијеле линије додира. Упркос војној помоћи западних земаља без преседана, непријатељ трпи значајне губитке. Само у посљедњих мјесец дана изгубили су више од 15.000 људи, рекао је Шојгу.

Ројтерс: Преговори о извозу жита преко Црног мора заказани за сутра

Преговори о безбједном извозу жита преко Црног мора уз посредовање УН заказани су за сутра, уз учешће свих страна, изјавио је данас високи украјински званичник.

Разговори су заказани за сутра. Све стране су укључене... Надамо се да ће бити резултата, рекао је Ројтерсу неименовани извор.

Русија, која је напала Украјину у фебруару прошле године, најавила је да неће дозволити да споразум договорен прошлог јула буде продужен послије 18. маја, јер нису испуњени њени захтјеви за олакшавање извоза руских житарица и ђубрива.

Кијев: Најжешће борбе код Бахмута и Марјинке

Украјинска војска је за дан одбила 41 напад, а у Бахмуту и Марјинки су најжешће борбе, саопштио је украјински Генералштаб.

Како се наводи у саопшењу, на Северском и Слобожанском правцу непријатељ је извео ваздушни удар на насеље Лизуновка у Черниговској области, а убијено је дете. Гранатирана су насеља Леоновка, Красни Хутор, Карповичи, Гремјач и Новгород-Северски у Черниговској области.

Извршени су и напади на мјеста Середина-Буда, Шостка, Ходино, Искрисковшчина, Волфино и Сатки у Сумској области, као и Уди, Гоптовка, Стрелка и Дом Харковске области.

У правцу Купјанска, из артиљерије и минобацача гађана су насеља Фиголовка, Западное, Лиман Перви, Кисловка, Купјанск, Крахмално и Берестовое у области Харков.

Руски начелник: Украјинске снаге гранатирале село у Брјанскoj области

Украјинске снаге гранатирале су село у руској Брјанској области која се граничи са Украјином, рекао је локални начелник у објави на друштвеним мрежама.

"Јутрос су Оружане снаге Украјине гранатирале село Курковичи у Стародупском општинском округу", навео је на Телеграму гувернер Брјанска Александар Богомаз.

Жртава, истиче, није било, а као резултат гранатирања у једном од домаћинстава избио је пожар. Све хитне службе су на лицу мјеста.

Украјина готово никада јавно не преузима одговорност за нападе унутар Русије и на територијама које су под руском контролом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана