Зеленски: За Украјинску контраофанзиву потребно више времена

ГС/Агенције
Зеленски: За Украјинску контраофанзиву потребно више времена

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 441. дан. Жестоке борбе воде се у Бахмуту. Украјинска страна тврди да су се руске снаге у неким дијеловима источног Бахмута повукле и до два километра. Амерички државни тужилац Мерик Гарланд одобрио је први трансфер одузетих руских средстава која ће бити искоришћена за помоћ Украјини.

Британија испоручила Украјини крстареће ракете дугог домета

Британија је снабдјела Украјину са више крстарећих ракета дугог домета „Storm Shadow“ док је Лондон добио увјеравања од Кијева да неће бити употријебљене против циљева у Руској Федерацији, извјестио је данас CNN, позивајући се на више високих западних званичника.

Британија је добила увјеравања из Кијева да ће ракете бити коришћене само против циљева „на сувереној територији Украјине”, рекао је западни званичник.

Према једном високом америчком званичнику, таква ракета даје Кијеву способност које је тражио од почетка сукоба. Британија и друге западне земље су обећале повећање војне помоћи Украјини ове године.

Бастрикин: Плаћеници из 70 земаља у редовима украјинске војске

Руска Истражна комисија установила је чињенице које потврђују регрутовање плаћеника из више од 70 земаља у Украјини и њихово учешће у борби на украјинској страни, изјавио је предсједавајући Комисије Александар Бастрикин.

-Установљене су чињенице које потврђују - да су регрутовани и учествовали у борби плаћеници који су присталице нацистичког режима (у Кијеву) и долазе из више од 70 земаља, углавном из Европе и Сјеверне и Јужне Америке које активно спроводе антируску политику - рекао је Бастрикин током конференције Уставног суда Руске Федерације одржане у оквиру Међународног правног форума у Санкт Петербургу.

Он је истакао да је већ добро познато како Европа, као цјелина, помаже властима у Кијеву, прије свега оружјем, јавио је ТАСС.

Бастрикин је нагласио да се остварује слоган “Рат са Русијом до посљедњег Украјинца”.

Нуклеарна електрана Запорожје суочава се са „катастрофалним” недостатком особља

Русија планира да пресели око 2.700 украјинског особља из највеће нуклеарне електране у Европи, тврди украјинска компанија за атомску енергију, упозоравајући на потенцијални “катастрофални недостатак квалификованог особља” у том постројењу у Запорожју, у јужној Украјини, које је окупирала Русија.

-Радници који су потписали уговоре о раду са руском нуклеарном агенцијом Росатом након што је Москва заузела електрану у Запорожју на почетку рата, биће одведени у Русију заједно са својим породицама - саопштио је Енергоатом у среду, преноси Гардијан. Компанија није прецизирала да ли ће запослени бити принудно исељени из фабрике, нити је било могуће провјерити тврдње Енергоатома о плану Москве.

-Повлачење особља би погоршало ионако изузетно хитно питање недостатка особља – рекли су Енергоатому.

Гувернер региона који је поставила Москва наредио је евакуацију цивила из тог подручја прошле суботе, укључујући и оближњи град Енерходар у којем живи већина радника у фабрици.

Руске снаге заузеле су фабрику у Запорожју неколико дана након што је руски предсједник Владимир Путин наредио инвазију на Украјину у фебруару 2022.

Запорожје је једна од 10 највећих нуклеарних електрана на свијету. Иако је шест реактора затворено месецима, и даље јој је потребна струја и квалификовано особље за рад са кључним системима хлађења и другим безбједносним карактеристикама.

Борел:Помоћ Украјини достигла вриједност од 16 милијарди евра

Укупна вриједност помоћи земаља и организација ЕУ Украјини достигла је 16 милијарди евра, саопштио је високи представник Уније за спољну политику и безбједност Јозеп Борел.

Он је током сједнице питања и одговора на Европском самиту одбране и безбједности рекао да “није крај пружању помоћи Украјини”.

-Када саберемо све чланице и институције ЕУ, требало би да смо на око 16 милијарди евра помоћи пружене Украјини и још није готово - изјавио је Борељ.

Ердоган и Путин би могли да разговарају о договору о житу

Предсједници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин могли би да разговарају о резултатима разговора о житу телефоном ако буде потребно, изјавио је данас неименовани извор у Анкари за ТАСС.

-То је могуће јер, као што знате, предсједник Ердоган и предсједник Путин често разговарају телефоном ако се укаже таква потреба. Договор о житу је веома важан па би могли да разговарају о његовим резултатима - рекао је извор одговарајући на питање о томе.

Извор је одбио да коментарише преговарачки процес сугеришући да треба да се сачека завршетак преговора.

Данас ће у Истанбулу бити одржан кључни други дан преговора представника Русије, Украјине, Турске и УН.

Зеленски: За Украјинску контраофанзиву потребно више времена

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је војсци његове земље потребно „више времена да припреми очекивану контраофанзиву која има за циљ потискивање руских окупационих снага“.

Зеленски је у интервјуу који је данас емитовао BBC истакао да би било „неприхватљиво” да се напад започне сада јер би било изгубљено превише живота.

-Са оним што имамо можемо да успешно напредујемо. Али изгубили бисмо много људи. Мислим да је то неприхватљиво. Дакле, треба да сачекамо. Треба нам још мало времена - рекао је Зеленски. Украјинска контраофанзива се очекује недјељама, преноси Асошиејтед прес, напомињући да Украјина добија напредно западно оружје, укључујући тенкове и друга оклопна возила, као и западну обуку за своје трупе док се припрема за очекивани напад.

Снаге Кремља су дубоко укопане у источним областима Украјине са слојевитим одбрамбеним линијама до 20 километара дубине. Противофанзива Кијева би се вјероватно суочила са минским пољима, противтенковским рововима и другим препрекама.

Пушилин честитао становницима ДНР годишњицу референдума о независности

Вршилац дужности шефа Доњецке Народне Републике Денис Пушилин, честитао је данас становницима те самопроглашене републике девету годишњицу референдума о независности.

-И ове године први пут обележавамо овај дан већ у саставу Руске Федерације. Десио се велики догађај, који смо чекали, којем смо тежили. Руски Донбас се вратио у своју историјску домовину -, рекао је Пушилин у обраћању на свом Телеграм каналу.

Он је истакао да је „јединство народа Донбаса помогло 2014. године да се крене на пут борбе за слободу, да се спречи нацизам да уђе на нашу земљу”, преноси РИА новости.

Према његовим ријечима, ДНР ће увек бранити право на матерњи језик, очување културе, историје и традиције.

-Сада нисмо сами, наша будућност је нераскидиво повезана са Русијом, са руским светом. Наша побједа је тек пред нама, има још пуно посла на обнови Републике- рекао је он. Пушилин је такође пожелио становницима Донбаса “брзи побједнички мир”.

Припадник „Вагнера“: Бахмут скоро комплетно ослобођен

Бахмут је скоро комплетан ослобођен и остало је још око 740 метара до изласка из града, рекао је неименовани припадник руске војне формације “Вагнер”.

Тврди да су руске снаге  прошле стамбени блок недалеко од школе и стигли су до области у којој су јако утврђене украјинске снаге.

-Уколико гледате са зграде директно на пут, до изласка из града или раскрснице, остало је око 740 метара - изјавио је припадник “Вагнера”.

Према његовим ријечима, украјинске снаге су се повукле и покушавају да формирају одбрамбену линију.
Бахмут се налази сјеверно од мјеста Горловка које је важан саобраћајни центар за снабдијевање украјинских снага у Донбасу.

Штајнмајер: Догађаји у Украјини уништили европски безбједносни поредак

Њемачки предсједник Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је за Радио рбб да су актуелни догађаји у Украјини довели до дугорочног уништења европског безбједносног поретка.

-Нажалост, европски безбједносни поредак више не постоји. Једини разлог за то је оно што се сада дешава у Украјини. И не желе сви да чују моју прогнозу за блиску будућност - истакао је он, преноси агенција ТАСС.

Према ријечима њемачког предсједника, чак ни прекид сукоба у Украјини неће значити повратак на стару безбједносну филозофију.

-Наступиће нова ситуација у којој ће се Европа, с једне, и Русија, с друге, прије свега бранити једна од друге - примијетио је Штајнмајер.

Истакао је да ће филозофија заједничке безбједности дугорочно престати да буде заједнички концепт.

Зеленски: Ватићемо сваки дио територије

Украјински предсједник Володимир Зеленски обећао је да ће „вратити сваки дио територија који је Русија одузела Украјини“, нагласивши да су његови војници на првој линији остварили територијалне добитке у Бахмуту.

- Нећемо оставити ниједан комад наше земље непријатељу - тиранија неће владати нигдје. Морамо вратити слободу, сигурност и Европу у цијелу украјинску земљу - рекао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању.

Његово обраћање услиједило је неколико сати након што су украјинске трупе, које су учествовале у тешким борбама за контролу у источној регији Доњецк, саопштила да су потиснуле руске трупе до два километра у неким мјестима у близини Бахмута.

- Тамо спроводимо учинковите противнападе - рекао је синоћ Олександр Сирски, командант украјинских копнених снага, на Телеграму.

САД одобриле трансфер одузетих руских средстава за помоћ Украјини

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд одобрио је први трансфер одузетих руских средстава која ће бити искоришћена за помоћ Украјини.

-Иако је ово први трансфер одузетих руских средстава за обнову Украјини, неће бити и посљедњи - поручио је Гарланд, преноси Ројтерс.

Министарство правде САД је прошле године оптужило руског олигарха Константина Малофејева због кршења санкција уведених Русији након њене инвазије на Украјину, пише Ројтерс.

Како се наводи, Малофејев је финансирао Русе који промовишу сепаратистичке снаге на Криму.

Гарланд је тада најавио запљену милиона долара са рачуна руског олигарха.

У фебруару ове године, амерички државни тужилац је одобрио да тај новац буде употријебљен за помоћ Украјини.

Кинески министар: Одуговлачење рата у Украјини може довести до негативних посљедица

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг истакао је да би одуговлачење рата у Украјини могло да доведе до негативних посљедица.

-Одуговлачење рата само ће довести до нових потешкоћа. Неопходно је да до прекида ватре дође што прије - поручио је Ћинг на састанку са љемачким канцеларом Олафом Шолцом, преноси ТАСС.

Он је истакао да сукоб у Украјини треба да се реши политичким методама које ће помоћи да се пронађе “пут ка дугорочној безбједности у Европи”.

-По питању Украјине, став Кине је да олакша мировне преговоре - навео је кинески министар спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана