Зеленски: За недељу дана доћи ће Дан Д за Украјину

Танјуг
Зеленски: За недељу дана доћи ће Дан Д за Украјину

ПАРИЗ - Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас у француском парламенту да због руског напада на Украјину "Европа више није континент мира", да "руски режим не познаје границе", али и да Украјина може да побиједи.

Зеленски је, у првом обраћању француским посланицима, подвлачећи паралелу између сукоба у Украјини и Другог свјетског рата, рекао да би "једног дана могли видјети авионе на небу као у Нормандији", преноси БФМ ТВ.

Он је оцијенио да ће за "недјељу дана доћи Дан Д" за Украјину, говорећи о мировној конференцији 15. јуна у Швајцарској, која би, према његовим ријечима, могла да приближи Украјину "крају рата". -Да ли Путин може да добије ту битку? Не, зато што ми немамо право да изгубимо - рекао је украјински предсједник додајући да је увјерен да Украјина, "дакле Европа, Европа, дакле Француска", може да добије ту битку.

Зеленски је захвалио француском предсједнику Емануелу Макрону што није "напустио Украјину у одлучујућем тренутку".

Макрон је јуче најавио да ће та земља послати Украјини борбене авионе Мираж 2000, а да ће Украјинци у Француској бити обучавани за пилотирање тим авионима.

Зеленски тврди да садашњи руски режим не признаје границе, јер му "ни Европа није довољна".

Конкретно руски режим је, како каже украјински предсједник, "већ уништио Сирију и ствара хаос у Сахелу, улажући у терор и поткопавајући живот тамо гдје може да стигне, гдје не наилази на противљење".

-Украјина је кључ безбједности цијеле Европе - сматра Зеленски који каже да се сада битка наставља у Украјини, али она има исти егзистенцијални значај за Европљане, преноси Фигаро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана