Зеленски: Воде се немилосрдне борбе, дио Украјине без струје због хладноће

ГС/Агенције
Зеленски: Воде се немилосрдне борбе, дио Украјине без струје због хладноће

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 641 дан. Руске снаге поново су ноћас напале Украјину дроновима, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине. Руски системи противваздушне одбране оборили су јутрос девет украјинских дронова изнад Московске, Тулске, Калушке и Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.

Зеленски: Воде се немилосрдне борбе, дио Украјине без струје због хладноће

Предсједник Украјине Володимир Зеленски захвалио је вечерас украјинској војсци јер се бори против руских напада, али и спасилачким службама које се боре са посљедицама изузетно хладног времена због чега је око 400 насеља у 10 региона остало без струје.

У ноћном видео обраћању Зеленски је рекао да се немилосрдне, интензивне борбе воде у источним регионима Доњецка и Харкова, док "изузетно тешко вријеме" погађа области од Кијева на сјеверу до Одесе на југу.

И на Криму су локалне власти, као и у дијелу региона Херсон, који је под контролом Москве, прогласили су понедјељак нерадним даном због веома јаког вјетра, поплава и завијаних путева, а дошло је и до оштећења неких зграда, наводи Ројтерс.

Украјинска погранична служба саопштила је да је Молдавија привремено затворила приступ возила са њене територије ка Украјини на два гранична прелаза, ка региону Одеса.

Градоначелник Одесе Генадиј Труханов апеловао је на грађане да остану код кућама, а локалне власти су упозориле да би залихе воде могле да буду поремећене нестанком енергије, која зауставља рад црпних пумпи, па су грађани замољени да створе залихе воде.

Украјина саопштила да је током ноћи оборила осам руских дронова

Украјинска војска уништила је осам од девет дронова који су руске снаге лансирале током протекле ноћи, саопштиле су украјинске ваздушне снаге.

Нема непосредних извјештаја о штети, нити о томе гдје је ударио девети руски дрон, преноси Ројтерс.

Напад за који је ваздухопловство саопштило да је покренут из правца југоистока, дошло је дан након онога што су украјински званичници саопштили да је извршен највећи руски напад дроновима током рата.

Неки од дронова били су усмјерени на Кијев, али успешно је дјеловала украјинска ПВО, саопштила је војна управа града.

Ваздушна опасност била је на снази у Кијеву, Кијевској, Черкашкој, Полтавској, Харковској, Дњепропетровској и Запорошкој области, наводи агенција Унијан.

Украјина је посљедњих недјеља упозоравала да ће Русија циљати критичну инфраструктуру у својој зимској ваздушној кампањи, као што је то било и прошле године.

Ваздухопловство Украјине: Русија поново напала дроновима

Руске снаге поново су ноћас напале Украјину дроновима, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.

Неколико група дронова лансирано је из Маријупоља, у Доњецкој области, који је под контролом руске војске, преноси агенција Унијан.

Неки од дронова били су усмјерени на Кијев, деловала је ПВО, саопштила је војна управа града.

Ваздушна опасност била је на снази у Кијеву, Кијевској, Черкашкој, Полтавској, Харковској, Дњепропетровској и Запорошкој области, наводи Унијан.

Украјина је и у ноћи између петка и суботе била на удару руских дронова, а украјинско војно ваздухопловство саопштило је у суботу ујутро да је то био најмасовнији напад дроновима камиказама на Украјину и да је на мети дронова типа "шахед" био првенствено Кијев.

МО Русије: Оборено 20 украјинских дронова изнад четири области

Руски системи противваздушне одбране оборили су јутрос девет украјинских дронова изнад Московске, Тулске, Калушке и Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.

Претходно је руско Министарство саопштило да су руски системи ПВО ноћас оборили 11 украјинских дронова изнад те четири области, преноси агенција РИА Новости.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио је да су неки од оборених дронова летјели ка главном граду Русије.

Према прелиминарним информацијама, није било жртава нити веће материјалне штете, навео је Собјанин.

Губернатор Московске области Андреј Воробјов изјавио је да је у три случаја дошло до оштећења објеката, а да нема повријеђених нити погинулих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана