Зеленски: Уз дозволу за гађање руских авиона, не би било удара на Харков

Танјуг
Зеленски: Уз дозволу за гађање руских авиона, не би било удара на Харков

КИЈЕВ- Украјински предсједник Володимир Зеленски је рекао да се руски напад на цивилне куће у Харкову не би догодио да је Украјина имала дозволу да нападне руске војне летjелице.

"Руски напад на Харков је само на људе, на обичне куће. У акцију спасавања укључене су све службе. Хвала свима који тренутно помажу да се спасу животи. Овај удар изведен руском вођеном ваздушном бомбом. Ударац који се не би десио да су наше одбрамбене снаге биле у стању да униште руске војне летјелице тамо гдје се налазе. Потребна су нам снажна рјешења наших партнера да зауставимо овај терор", написао је Зеленски на Телеграму.

Он је истакао да је то апсолутно праведна потреба и да нема рационалног разлога за ограничавање Украјине у одбрани. 

"Потребне су нам способности дугог домета. За Украјину нам је потребна примена споразума о противваздушној одбрани. Ово спасава животе", истакао је украјински предсједник.

Премијер Денис Шмихал позвао је партнере да дозволе уништавање војних циљева на територији Русије, након што је руска ваздушна бомба погодила стамбени објекат у Харкову.

"Да би се спријечиле овакве трагедије, Украјини се мора дати прилика да уништи војне циљеве на територији Русије. За то је потребно више оружја и одлучност партнера. Морамо зауставити терор и заштитити животе мирних људи", написао је он на Телеграму.

Шмихал је напоменуо да су Руси данас погодили вишеспратницу у Харкову вођеном ваздушном бомбом. У нападу је погинуло пет особа, а повријеђено је на десетине људи, укључујући и дјецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана