Пољска и Њемачка размјештају системе „Патриот" на граници с Украјином

ГС/Агенције
У току је 292. дан рата у Украјини
Foto: Агенције | У току је 292. дан рата у Украјини

МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 292. дан специјалне војне операције у Украјини.

Вашингтон ће наставити да испоручује Кијеву системе ПВ.

Амерички предсједник Џозеф Бајден разговарао је са Владимиром Зеленским о руским нападима на украјинску инфраструктуру. 
Руска војска напредује на цијелој линији фронта, Кијев пребацује додатне снаге у правцу Сватовска.

16.30 - Украјина: Најмање две особе погинуле у руском гранатирању Херсона

Најмање две особе су погинуле, а пет је рањено у Херсону на југу Украјине у, како је регионални гувернер Јарослав Јанушевич рекао, масовном гранатирању руских снага, преноси Ројтерс.  

Украјинска војска ушла је у град Херсон пошто су га руске снаге напустиле 11. новембра.

Украјински званичници тврде да руске снаге од тада гранатирају град са супротне стране реке Дњепар.

15. 24 - Пољска и Њемачка размјештају системе „Патриот" на граници с Украјином

Пољска и Њемачка ће током наредни дана почети да размјештају њемачке ракетне комплексе „Патриот" на граници с Украјином, рекао је пољски председник Анджеј Дуда након састанка с предсједником Немачке Франком Валтером Штајнмајером.

„Надам се да ће се наредних дана надлежне групе пољских и њемачких стручњака састати, утврдити мјесто за постављање батерија система 'Патриот', а да ће се потом те батерије ускоро појавити како би створиле физичку заштиту", рекао је Дуда.

Он је додао да је Пољска до сада Украјини пружила војну помоћ у вредности од око две милијарде долара.

„Треба подржавати Украјину на војном плану. Пољска омогућава такву војну подршку, поред осталог, и стваљањем на располагање своју територију за реализацију те подршке", рекао је Дуда.

Пољска је Украјини испоручила тенкове, самоходне хаубице, противракетне системе, дронове, муницију и другу војну опрему и технику.

14.34 - Локални начелник: Двоје погинуло у масовном гранатирању Херсона

Најмање две особе су погинуле, а пет је рањено у Херсону на југу Украјине у након, како је регионални начелник Јарослав Јанушевич рекао, "масовног гранатирања" руских снага.

Украјинска војска ушла је у град пошто су га руске трупе напустиле 11. новембра. Украјински званичници тврде да руске снаге од тада гранатирају град са супротне стране реке Дњепар.

13.25 - Ватикан жели да буде мјесто преговора Москве и Кијева

Државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин каже како вјерује да би Ватикан био погодно мјесто за преговоре о окончању рата у Украјини.

"Ватикан би могао да буде погодно мјесто за преговоре, наша жеља је да понудимо простор где би се стране могле састати и започети дијалог без икаквих претходних услова, гдје ће сами морати да дефинишу модел преговора", рекао је Паролин, преноси Тас.

Ватикан је често исказивао спремност Свете столице да посредује како би дошло до дијалога између Русије и Украјине.

13. 26 - Објављена ваздушна опасност у Кировоградској, Николајевској и Дњепропетровској области Украјине и дијеловима Херсонске и Запорошке области које контролише Кијев.

12.27 - Брифинг Министарства одбране Русије:

- На Купјанском и Красно-Лиманском правцу је ликвидирано око 70 украјинских војника, уништена су три оклопна возила и пет аутомобила;

- На Доњецком правцу је спријечен покушај непријатеља да изврши контранапад на руске положаје, уништено је до 30 војника Оружаних снага Украјине, два пешадијска возила и три пикапа;

- У Запорошкој области је уништено складиште са муницијом 102. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине;

- У Харковској области је уништен украјински бацач ракета „Смерч", а у ДНР-у систем „Град";

- У ДНР-у су оборена два украјинска авиона МиГ-29, као и два хеликоптера Ми-8;

- Руска војска је оборила и шест украјинских дронова, а пресрела је и две балистичке ракете „Точка-У2" и два система „Химарс".

11.39 - Портпарол Ратног ваздухопловства украјинских снага Јуриј Игнат рекао је да системи ПВО Украјине не могу да обарају балистичке ракете.

„Данас балистика није доступна за обарање системима противваздушне одбране које имамо у употреби. Стога је најефикаснији метод уништавања ових ракета на старту, гдје се оне налазе", цитира украјински лист "Вести" Игната.

11.01 - Украјинске трупе гранатирале су Доњецк, Јасиновату, Минерално и Каштаново, испаливши око 20 граната за 15 минута, саопштили су у администрацији Доњецке народне Републике.

На Доњецк је било испаљено пет граната, калибра 155 мм.

10.02 - Предсједник Украјине Владимир Зеленски је у разговору са америчким лидером Џозефом Бајденом рекао да је 50 одсто енергетске инфраструктуре земље уништено током руског гранатирања, наводи се на сајту Зеленског.

Предсједник Украјине је такође констатовао помоћ коју су САД пружиле у обнављању енергетског система Украјине и изразио наду да ће бити продубљена сарадња у овој области.

Поред тога, Зеленски је позвао Бајдена да помогне у формирању ПВО.

9:44 - Кијев најавио казнене мјере против више великодостојника УПЦ

Власти у Кијеву наредиле су спровођење казнених мјера за седам високих црквених великодостојника украјинске православне цркве (УПЦ) која има вишевјековне везе са Москвом и која је под све већим притиском од почетка рата у Украјини 24. фебруара.

"Чинимо све да обезбједимо да 'држава-агресор' не може да повлачи никакве конце због којих би украјинско друштво могло да пати", рекао је украјински предсједник Володимир Зеленски, најављујуц́и ове мјере у свом ноћном видео-обраћању, преноси Ројтерс.

Према налогу који је издао Савјет безбједности Украјине, свим свештеницима је заплијењена имовина и они подлежу забрани низа економских и правних активности, као и де факто забрани путовања, наводи британска агенција.

9:35 - Насеље Маринка у Доњецкој Народној Републици (ДНР) налази се 70 одсто под контролом савезничких снага, саопштио је вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин телевизији "Русија 24".

„Воде се борбе непосредно унутар саме Маринке. Око 70 одсто Маринке је већ под контролом наших јединица", рекао је он.

Пушилин је напоменуо да се борбе у граду воде у стамбеним четвртима.

 

8:41 - Зеленски: У Одеси дјелимично обновљено снабдјевање струјом

Предсједник Украјине Володимир Зеленски каже да су специјализоване екипе ангажоване на хитним поправкама електроенергетске мреже након руских напада и ублажавања несташице струје у многим дијеловима Украјине, посебно у црноморској луци Одеси.

У овом тренутку постало је могуће дјелимично обновити снабдјевање струјом у Одеси и другим градовима и окрузима у региону Одесе", рекао је Зеленски у свом ноћном видео-обраћању, преноси Ројтерс.

Нагласио је да се чини све како би се максимално оспособила електроенергетска мрежа оштећена у руским ваздушним ударима.

8:14 - Вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин саопштио је да руске снаге напредују дуж целе линије раздвајања.


7.33 - Кијев је распоредио додатне снаге на правцу Сватовско у Донбасу, рекао је Спутњику Андреј Марочко, официр Народне милиције ЛНР, позивајући се на обавештајне податке.

„У рејону насеља Стељмаховка (сјеверозападно од Сватова) откривено је додатно пребацивање непријатељских снага и средстава", рекао је Марочко.

Он је појаснио да је јачање позиција повезано са тренутним успесима руских трупа на овом правцу.

7.11 - Амерички предсједник Џозеф Бајден сматра испоруке система противваздушне одбране Украјини приоритетом за Сједињене Државе.

„Предсједник Бајден је нагласио да Сједињене Државе дају приоритет напорима да ојачају украјинску противваздушну одбрану кроз помоћ у сфери безбједности", наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Напомиње да је амерички предсједник подсјетио да је Вашингтон 9. децембра објавио о слању додатне муниције и опреме у износу од 275 милиона долара, укључујући системе за сузбијање беспилотних летилица.

Бајден је такође скренуо пажњу на издвајање 53 милиона долара „за подршку енергетској инфраструктури за јачање стабилности енергетског система Украјине", што је објављено 29. новембра, пише Бијела кућа.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана