Зеленски: Украјина развила план за нову контраофанзиву

Танјуг
Зеленски: Украјина развила план за нову контраофанзиву

КИЈЕВ - Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да је Украјина развила план за нову контраофанзиву.

-Да, имамо контраофанзивни план. Немамо алтернативу, али не могу да дам датум - нагласио је Зеленски у интервјуу за „Билд“, напомињући да је за постизање овог циља украјинској војсци потребно оружје, укључујући и оружје Сједињених Америчких Држава.

Према његовим ријечима, Русија има више људи и оружја, али, како је навео, уједињени Запад има савремене системе наоружања.

Коментаришући позиве за замрзавање рата, Зеленски је рекао да би руски предсједник Владимир Путин ову паузу искористио да се припреми за нови напад.

-Наравно, неки ће се обрадовати: "Да, успели смо да замрзнемо сукоб, ракете не лете", али то је само док Русија не повећа производњу и резерве војне опреме, ракета, дронова анализира све грешке које су то признале на почетку - истакао је украјински лидер.

Зеленски је рекао да не искључује велики руски напад на Харков.

-Путин је желио да заузме Харков јер је то за њега велики симбол. Харков је један од главних градова Украјине, тако да има велико симболично значење, али Украјина је спремна да осујети планове Русије за освајање. Чинимо све да се то не догоди - поручио је Зеленски.

Он је признао да су напади Русије на енергетску инфраструктуру успјешни.

-Ово има велики утицај на рат -  рекао је Зеленски и додао да напади на објекте за снабдијевање Истакао је да је руски утицај "пробио амерички политички систем" и одбацио идеју, коју, како је навео, подржавају савезници Доналда Трампа, да би Украјина могла брзо да оконча рат тако што би се одрекла великог докела своје територије.

Зеленски је додао да је позвао Трампа, преко посредника, да допутује у Украјину, као и да је бивши предсједник САД изразио интересовање, али да још није рекао да ће доћи.

Он је истакао да је спреман да чује Трампове приједлоге о рату, али је истакао и да је веома скептичан.

-Уколико је план да само дамо наше територије, а таква је идеја, то је онда врло примитивна идеја - рекао је Зеленски у интервјуу за издања медијске куће Аксел Шпрингер.

Он је додао да су му потребни "врло јаки аргументи".

-Не треба ми фантастична идеја, треба ми реална идеја, јер су људски животи на коцки. Сваки договор којим би се само одрекли територије у корист руског предсједника Владимира Путина, а да се заузврат окончају непријатељства, отворило би пут новим руским освајачким ратовима. Ако би се преговорима дошло до мира, руски деспот не би имао простора да испуни своје планове - рекао је Зеленски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана