Зеленски: Украјина ће узвратити након руског напада

Танјуг
Зеленски: Украјина ће узвратити након руског напада

ВАРШАВА - Украјина ће узвратити након што је у руском ракетном удару погинуло најмање 29 људи и оштћена дечја болница у Кијеву, рекао је данас предсједник Володимир Зеленски.

Он је након данашњег састанка са пољским премијером у Варшави, са којим је потписао безбједносни споразум, као и уочи самита НАТО-а у Вашингтону ове недјеље, позвао савезнике Кијева да дају чврст одговор на напад Русије, преноси Ројтерс.

''Ми ћемо узвратити тим људима, доставићемо снажан одговор са наше стране Русији, свакако. Питање нашим партнерима је: да ли они могу да одговоре?“, рекао је он.

Нагласио је да Кијев треба да буде у могућности да користи оружје које му испоручују његови партнери у циљу гађања локација у Русији са којих су наводно покренути напади.

Поручио је да Запад мора да одобри коришћење његовог оружја на територији Русије, или савезници ''желе опет да виде овакве нападе''.

Он је такође рекао да је Пољска била отворена за идеју обарања руских ракета које су ишле ка територији НАТО-а док су још биле изнад украјинског тла.

''Овде нам је потребна јасна сарадња унутар НАТО-а, јер такве акције захтјевају такву заједничку одговорност НАТО-а.

Ми смо отворени за то, логика показује да би то била апсолутно ефикаснија акција", оценио је Зеленски.

Украјински председник је такође саопштио да ће затражити седницу СБ УН због руских напада, као и да Кијев очекује конкретне кораке својих западних партнера да ојача своју противваздушну одбрану и заштити свој енергетски сектор током самита НАТО ове недеље.

Туск је додао да се у влади Пољске разговара о томе начинима да се помогне у снабдијевању Украјине енергијом пре зиме, док Русија циља украјинску енергетску инфраструктуру.

Очекује се да ćе Зеленски кренути на самит у Вашингтон касније током дана, након што заврши посету Пољској, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана