Зеленски у великом проблему: Гдје је 700.000 војника?

Г.С.
Foto: Њујорк Тајмс

КИЈЕВ - Украјински предсjедник Володимир Зеленски, као и највиши војни званичници зе земље, у великом су проблему, пише Вашингтон пост.

Према наводима тог листа, иако је Зеленски обећао својим међународним партнерима да ће се Украјина снаћи у борби ако добије оружје и друге видове помоћи, украјински предсједник и највиши војни команданти до сада нису успјели да осмисле јасан план за регрутацију хиљада нових војника који су критично потребни.

“Све мањи број борбено способних украјинских трупа сада је стратешка криза која је барем дјелимично била крива за повлачење из Авдејевке и околних села, где су украјинске снаге биле бројчано надјачане”, наводи амерички лист.

Неспособност Зеленског да постигне политички консензус о стратегији за мобилизацију довело је до дубоких подјела у украјинском парламенту и друштву. Смјена главнокомандујућег Валерија Залужног није изнједрила јасну стратегију за мобилизацију иако је то био један од разлога за овај потез, наводи “Вашингтон пост” и додаје да ни нови главнокомандујући Александар Сирски ни предсједништво не знају шта је са 700.000 од укупно милион нових регрута који се још нису појавили на фронту.

Поврх тога, ту је чињеница да и западни медији истичу да се процјене украјинског предсједника о губицима војника од ескалације сукоба не поклапају са реалним стањем.

“Зеленски већ дуго покушава да контролише јавне поруке о стању рата како би сачувао морал у јавности. Он је прошлог викенда први пут у јавност изнјео број погинулих украјинских војника, рекавши да је од фебруара 2022. убијено 31.000, а овај број није могао бити независно потврђен”, пише “Вашингтон пост”.

С друге стране, руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је крајем фебруара да је Украјина од почетка рата изгубила више од 444.000 војника.

У процјене Зеленског није био убеђен ни “Њујорк тајмс”, који се први огласио након тврдњи украјинског предсједника.

“Број страдалих припадника Оружаних снага Украјине у последње две године сукоба, који је навео Зеленски, у супротности је са процјенама америчких званичника који су прошло лјето губитке процјенили на много више, рекавши да је близу 70.000 Украјинаца страдало, док је између 100 и 120.000 рањено”, објавио је амерички лист, а пренијеле су Новости и руски портал Раша тудеј Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана