Зеленски тражи закон како би издајницима била одузета државна одликовања и почаст

Танјуг
Зеленски тражи закон како би издајницима била одузета државна одликовања и почаст

КИЈЕВ - Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је вечерас парламент да усвоји закон који би дефинисао процедуре за одузимање највиших одликовања и почасти државним "издајницима”.

Зеленски, у ноћном видео-обраћању, није именовао званичнике који би требало да буду предмет предложеног закона. Он је рекао да се том мјером настоји "вратити правда" усмјерена на оне који су активностима изгубили право на свако поштовање Украјинаца.

-Потребан је правни механизам да се таквим појединцима одузму све државне награде и почасне титуле - рекао Зеленски. "Они заслужују само једну титулу - титулу издајника", навео је Зеленски.

И њихова права „награда“ ће, како је нагласио, бити та да одговарају Украјини и украјинском народу за све учињено против “наше државе, народа и наше независности”.

Закон ће се, како је навео, односити на сва државна признања, укључујући и највише - одликовање Хероја Украјине.

Од инвазије Русије на Украјину у фебруару 2022. стотине Украјинаца су оптужени за сарадњу са Москвом, укључујући бројне истакнуте личности. Међу њима је и Виктор Медведчук, бизнисмен магнат и шеф кабинета бившег предсједника Леонида Кучме, који је након масовне размјене затвореника стигао у Москву у септембру 2022. Било који закон би се могао примијенити и на бившег премијера Николу Азарова који је побјегао из Украјине током побуне 2014. који је са власти уклонио предсједника Виктора Јануковича, пошто је осуђен за издају у одсуству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана