Зеленски ставио вето на закон о додјели скоро 16 милиона долара Музеју Холодомора

Танјуг
Зеленски ставио вето на закон о додјели скоро 16 милиона долара Музеју Холодомора

КИЈЕВ - Предсједник Украјине Володимир Зеленски ставио је вето на приједлог закона о издвајању 15,6 милиона долара за завршетак изградње Националног музеја Холодомора-геноцида.

Приједлог закона је враћен у Скупштину са препорукама предсједника. Скупштина је 13. јула подржала издвајање средстава за реконструкцију прве фазе и пуштање у рад друге фазе музеја.

Бивши министар културе Олександр Ткаченко критикован је због ове одлуке, што је изазвало позиве на мудрије коришћење државног буџета током рата, преноси Кијев индепендент.

Ткаченко је бранио тај потез, рекавши да он игра улогу у добијању међународног признања Холодомора као геноцида. Он је такође напоменуо да ће завршетак Музеја послужити за обиљежавање 90. годишњице Холодомора.

Ово питање је допринијело растућем незадовољству Ткаченком у јавности. Петиција којом се позива на његову смјену у јуну је достигла 25.000 потписа, што је минимални износ потребан да би влада разматрала тај приједлог.

Зеленски је потом затражио од премијера Дениса Шмихала да размисли о смјени Ткаченка 20. јула, а парламент га је коначно разријешио 27. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана